Meta иска да направи виртуалната реалност по-достъпна с Quest 3

Стоян Ненов Последна промяна на 03 юни 2023 в 10:29 412 0

Meta Quest 3

Снимка Meta

Meta иска да направи виртуалната реалност по-достъпна с Quest 3

Meta представи нов шлем за виртуална реалност (VR), с който иска да направи технологията достъпна за масовия потребител. Компанията обяви, че новото устройство Meta Quest 3 е най-доброто в своя клас от гледна точка на производителност.

Доколко това е така, ще се разбере през втората половина на годината. Quest 3 ще излезе на пазара едва през есента, като сега Meta предимно загатна за способностите на шлема, без да влиза в много подробности.

Шлемът ще има ново поколение чипсет на Qualcomm. Графичният процесор ще предложи двойно по-голяма мощност спрямо чипа в Quest 2. Устройството ще мже да работи изцяло безжично, без да има нужда от кабели за връзка или постоянно захранване. Цените ще започват от 499 долара за версията със 128GB памет, като се планира да бъде предложен модел и с повече памет.

Quest 3 има и нови дисплеи с висока резолюция, които използват и технологията Passthrough. Тя оптимизира цветовете допълнително, а нови сензори за движение и две 4МР камери, заедно с умен алгоритъм за машинно обучение осигуряват бързата и прецизна обработка на данните и позициониране на виртуалните обекти. Според Meta всичко това ще създаде „неограничени възможности“ и нов свят, в който хората ще могат „да правят неща, които по друг начин са невъзможни“.

Quest 3 е преработена и с 40% по-тънък профил спрямо своя предшественик Quest 2. Устройството е по-малко и по-леко, като има и изцяло нови контролери. Те са по-малки и леки, като целят да се „усещат като натурално продължение на ръцете“. Шлемът поддържа и проследяване на ръцете през сензорите си, така че не е задължително контролерите да бъдат използвани постоянно.

Meta допълва, че Quest 3 е съвместима и с по-старите приложения и игри за предишните устройства. Това са над 500 заглавия като пускането на устройството на пазара ще бъде съчетано и с представянето на още игри и приложения. Meta планира и допълнително събитие в края на септември т.г., на което ще представи новите разработки за метавселената. Очаква се тогава да обяви и повече подробности за техническите спецификации на шлема.

Quest 3 ще е първото устройство за „масовия пазар“ на Meta, което комбинира добавена и смесена реалност. „Нашата визия е да ви позволим да преминавате през всички реалности по начин, който е интуитивен и приятен. Искаме да отидем отвъд твърдите класификации за смесена и виртуална реалност и да предложим изживявания от следващо поколение, които сливат физическия и виртуалния свят“, казва Марк Рабкин, вицепрезидент на VR отдела на Meta.

Компанията допълва, че предишният модел Quest 2 ще продължи да се продава. Неговата цена е бъде понижена до 300 долара за 128GB памет и 350 долара за 256GB. Meta ще пусна и софтуерен ъпдейт за Quest 2 и Quest Pro, който ще увеличи производителността на процесорите им с до 26% за централния и до 19% за графичния чип. Те ще получат и други подобрения, за да могат да се справят със следващото поколение приложения и игри, без да имат проблеми с увеличената им графична резолюция.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !