MediaTek също подготвя Arm процесори за лаптопи с изкуствен интелект, базирани на Windows

Павлин Луканов Последна промяна на 14 юни 2024 в 17:00 489 0

MediaTek също подготвя Arm процесори за лаптопи с изкуствен интелект, базирани на Windows

Снимка MediaTek

MediaTek също подготвя Arm процесори за лаптопи с изкуствен интелект, базирани на Windows

Тайванският производител на мобилни чипсети MediaTek, който е и пазарен лидер в този сектор, разработва базиран на ARM архитектура процесор за компютри, който ще работи с операционната система Windows на Microsoft. Данните за това идват от запознати източници, цитирани от Reuters.

Припомняме, че миналия месец Microsoft представи новото си поколение преносими компютри, които включват чипове с дизайн по технологии на ARM, предоставящи достатъчно висока производителност за подкарване на приложения използващи изкуствен интелект. Според компанията това е и бъдещето на персоналните компютри. Сега става ясно, че и MediaTek също се насочва в тази сфера.

Компанията иска да се конкурира с Apple, която използва собствени чипове базирани на технологии на ARM за своите компютри, като първото поколение се появи преди около четири години. Решението на Microsoft да оптимизира Windows за ARM може да заплаши доминацията на Intel на пазара за компютри. Към момента все още няма официален отговор от MediaTek и Microsoft във връзката с разкритията.

Очакванията са, че новият чип на MediaTek за компютри ще се появи към края на следващата година. Това е така, тъй като тогава изтича ексклузивитетът, който Qualcomm има за доставка на чипове за новия тип компютри. Бъдещият процесор на тайванците ще е базиран на вече готови дизайни (ready-made) от ARM, което ще ускори значително процеса по разработка, тъй като са необходими по-малко предварителни дейности.

Засега няма данни дали Microsoft е одобрила процесора на MediaTek за програмата си Copilot+ с Windows. Представители на ARM компанията разкриват, че един от техните клиенти е използват ready-made компоненти за изграждане на чип в рамките на около девет месеца.

Иначе през 2016 г. Microsoft заложи на Qualcomm за програмата си за преминаване на Windows към процесори с архитектура от ARM. Допреди това архитектурата се използваше само за мобилни чипове за смартфони и други портативни устройства. Microsoft предостави на Qualcomm ексклузивно споразумение за разработката на ARM-базирани чипове за Windows.

С очакваното изтичане на този ексклузивитет догодина и други производители поглеждат в тази област. Иначе от десетилетия за компютрите се разчита на процесори с архитектури от AMD и Intel. Nvidia и AMD работят върху собствени чопове с ARM дизайни за машини с Windows още от миналата година. Усилията на Nvidia са подпомогнати от MediaTek, но тайванците имат и собствена разработка.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !