Малко по-подробно за новите фирмени чипове Apple M1 Pro и M1 Max с рекордно висока производителност

Offnews Последна промяна на 31 октомври 2021 в 09:24 158 0

m1

По време на своята голяма презентация Apple представи своите нови лаптопи MacBook Pro 14 и MacBook Pro 16. И двете мобилни устройства се базират на новото поколение фирмени SoC на Apple - M1 Pro и M1 Max. Аналогично на първото поколение - чипът M1, и двете нови системи върху чипа са с ARM архитектура и се произвеждат чрез 5 нанометров технологичен процес.

Apple заяви, че чипът M1 Pro има двойно по-широка шина на паметта, а самата памет работи с по-висока тактова честота. Благодарение на това пропускателната способност на интегрираната в чипа RAM е увеличена до 200 GB/s, който е тройно повече в сравнение с миналогодишния чип М1.

Чипът Apple M1 Pro разполага с 10 изчислителни ядра (8х бързи и 2х икономични), както и с графичен ускорител с 16 графични ядра с по 2048 изчислителни модула. Корпорацията от Купертино обяви, че новият чип предлага със 70% по-висока изчислителна производителност и двукратно по-висока графична производителност в сравнение с предишния М1. И още, тази SoC предлага 32 GB унифицирана памет.

Системата върху чипа Apple M1 Max има същия брой ядра, но два пъти по-висока пропускателна способност на паметта в сравнение с М1 Pro - 400 MB/s. Броят транзистори в този чип също е почти два пъти по-голям - 57 милиарда. Това е най-големият процесор създаван от Apple. Лаптопите, базирани на него могат да адресират до 64 GB оперативна памет.

Разликата в площта на кристалите се обяснява с още по-бързия интегриран GPU, който разполага с 32 графични ядра, с което се осигурява четирикратно увеличение на графичната производителност в сравнение с оригиналния графичен процесор М1. Що се отнася до производителността при изчисленията, то тя е с 1,7 пъти по-висока, както е и при чипа M1 Pro. Интегрираният графичен ускорител и в двете нови SoC е един и същ. Да добавим, че интегрираната графика в M1 Pro цели седем пъти превъзхожда вградената графика на Intel UHD (Intel Xe поколението), която се използва в новите лаптопи с Windows.

 

По време на презентацията бе отбелязана и повишената ефективност на новите чипове. Така например, Apple M1 Max консумира със 100 вата по-малко от необявена високопроизводителна видеокарта за лаптоп, която се използва предимно в геймърските персонални компютри. Ако се направи сравнение с компактните професионални лаптопи, то разликата в консумацията на електрическа енергия възлиза на 40%.

Ако сравним новите чипове на Apple с решенията на Intel в компютрите MacBook Pro от предишно поколение, то разликата е многократна. Така например, CPU в новите чипове са два пъти по-производителни в сравнение с Core i9 в старшите миналогодишни 16-инчови MacBook Pro и са цели 3,7 пъти по-бързи от Core i7, на които се базират старшите 13 инчови MacBook Pro.

Що се отнася до графичната производителност, то Apple M1 Pro предлага невероятното девет пъти по-високо ниво на бързодействие в сравнение с интегрираната графика core i7 в 13-инчовия MacBook Pro. Нещо повече, интегрираната графика в новите чипове е 2,5 пъти по-производителна в сравнение с видеокартата AMD Radeon Pro 5600M, която се използваше в миналогодишните 16 инчови MacBook Pro.

Да напомним ,че по време на своята голяма презентация Apple представи два нови модела лаптопи MacBook Pro. Това са: 14-инчов модела с резолюция на екрана 3024х1964 пиксела и 16-инчов модел с резолюция 3456х2234 точки. И двата нови лаптопа поддържат динамична промяна на кадровата честота до максимум 120 Hz. Интересно е, че и двете компютърни устройства имат прорез в средата на горната част на екрана, в който е поставена уеб камера. В новите лаптопи сега не се използват сензорните дисплеи Touch Bar, но за сметка на това устройствата имат MagSafe конектор, пълноценен HDMI порт, слот за SD карти памет и три Thunderbolt конектора.

Цената на началната конфигурация на 14-инчовия модел MacBook Pro от 2021 година е 1999 щ. долара. Това е най-ниската цена, като в зависимост от използвания допълнителен хардуер те се покачва.

Цената на минималната конфигурация на 16-инчовата версия на MacBook Pro от 2021 година е в размер на 2499 щ. долара.

Презентацията на новото поколение чипове Apple Silicon с нетърпение се очакваше от над една година. Според пазарните анализатори, Apple не само успя да оправдае очакванията, но и значително да ги надмине. Експертите са единодушни, че както M1 Pro, така и M1 Max кардинално се различават от всичко, което досега сме виждали в областта на лаптопите. Ако предишният чип M1 бе известен признак за известен успех на Apple и нейните силициеви инициативи, то двата нови чипа превъзхождат абсолютно всички други варианти, които сме виждали при конкуриращите компании.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !