Lenovo показа концепции на смартфон и лаптоп с навиващ се екран

Павлин Луканов Последна промяна на 18 октомври 2022 в 17:39 1186 0

Lenovo Rollable Laptop

Снимка Lenovo

Лаптоп на Lenovo с навиващ се екран

Една от иновативните насоки при смартфоните, а и преносимите компютри, е въвеждането на сгъваеми екрани. Така се предоставя повече полезна площ при компактни размери, но както и сами най-вероятно знаете, цените са доста високи. Друг подход в тази посока е с навиващите се екрани, което е още на ниво концепция при смартфоните и лаптопите, но пък е реалност при телевизорите.

Сега, по време на актуалното издание на ежегодната си конференция Lenovo Tech World 2022, компанията показа и своите идеи за бъдещето при този тип телефони и преносими компютри. Така например видяхме демонстрация на концептуален смартфон Motorola, която е част от Lenovo, който е с навиващ се екран, но с нов подход към идеята.

Дисплеят се развива вертикално от доста компактна форма до размера на съвременен смартфон. Това изглежда става с натискането на страничен бутон и значително разширява зрителното пространство. При разгръщане и съдържанието ще се адаптира динамично, като това беше показано с клип в YouTube.

Освен това от компанията демонстрираха още едно концептуално устройство, а именно лаптоп с навиващ се екран. Видеото показва как дисплеят се повдига нагоре и дава значително по-голямо пространство по вертикалата. Разбора се на този етап няма информация кога и дали изобщо тези два продукта ще бъдат реализирани в достъпни на пазара устройства.

Припомняме, че Lenovo вече има смартфони със сгъваеми екрани, Motorola Razr, както и лаптоп със сгъваем екран, който може по-скоро да бъде определен като таблет със сгъваем екран.

Иначе както вече споменахме, това не е първата концепция на смартфон с навиващ се екран. По време на миналогодишното изложение CES, LG показа своята концепция, като устройството на южнокорейците се развива хоризонтално, достигайки до размера на по-компактен таблет. За съжаление обаче компанията се отказа от производството и разработката на смартфони преди да реализира този свой проект.

Друга популярна концепция, която засега също не е реализирана, е Oppo X 2021. Екранът на устройството се разширява от 6.7 на 7.4 инча, също в хоризонтална посока. Интересното там е, че това може да стане и автоматично в зависимост от съдържанието. И при това устройство става дума за OLED панел, като компанията използва Warp Track ламинат за подсилване. За развиване и завиване се разчита на два мотора, като се избягва наличието на видима сгъвка. Oppo X 2021 включва също така динамична рамка, която има фиксиран и подвижен елементи.

За съжаление и в трите случая все още става дума само за концептуални устройства, макар, че LG изглежда са успели да произведат работещи прототипи на своя модел. Все пак не е изключено в близко бъдеще такъв телефон да достигне и до пазара, като цената едва ли ще е приемлива за болшинството потребители. От друга страна е добре да виждаме развитие в сектора към нови форми и приложения на смартфоните.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !