Кратка история на камерите в смартфоните Galaxy S

Offnews Последна промяна на 21 януари 2021 в 13:48 7377 0

Unpacked-2021-Camera-History_main_2-2

В наши дни, когато искаме да уловим и заснемем интересни и ценни моменти, зрелищно природно явление или вкусни ястия, камерата на смартфона е незаменима. Направеното наскоро проучване на Samsung показа, че почти всички потребители считат камерата и нейните възможности към трите основни фактора, които имат най-голямо значение при избора за закупуване на нов мобилен телефон. С бързото развитие на индустрията на мобилните устройства и социалните мрежи камерите в смартфоните ставаха все по-важни и по актуални, понеже с тяхна помощ хората все по-често заснемат и публикуват собствено съдържание.

Нека да разгледаме как са се променили възможностите за правене на снимки и заснемане на видео през последните 11 години - от излизането на първия Galaxy S през 2010 година до наскоро представения Galaxy S21.

Galaxy S: панорамните кадри

Първият смартфон Galaxy S бе оборудван с предна камера от VGA клас, поддържаща видео чат плюс основна камера с резолюция 5 мегапиксела с възможност за запис на HD видео. Освен това, бяха вградени полезни функции, като автоматичното фокусиране, разпознаването на лицето и стабилизацията на изображението, както и режимът Panorama Shot, с помощта на който потребителят можеше да заснеме панорамни снимки, ширината на които многократно превишаваше това, което можеше да се представи на екрана на смартфона.

Galaxy S2: светодиодната фотосветкавица

Galaxy S2 получи изцяло преработена камера. Сред обновяванията бяха увеличаването на резолюцията до 2 мегапиксела на предната и до 8 мегапиксела на основната камера, както и наличието на светодиодна фотосветкавица за нощни снимки. Имаше и други подобрения, като например автоматичното фокусиране върху избран обект и нова функция за стилизиране на снимката във вид на скица направена на ръка.

Galaxy S3: серийните снимки

Функцията за серийни снимки Burst Shot, представена в  Galaxy S3 от 2012 година, даде на потребителите удобен инструмент за заснемане на мимолетни моменти, като например скокове във вода. Това е режим, който непрекъснато снима кадри, докато държите бутона на затвора натиснат  и този смартфон позволява заснемането на до 20 снимки за 3,3 секунди. Burst Shot се поддържа както от предната камера с резолюция 1,9 мегапиксела, така и от основната с разделителна способност 8 мегапиксела. Режимът Burst Shot помага на потребителя да подбере най-добрата снимка от осемте заснети един след друг кадъра, а Zero Shutter Lag гарантира липсата на латентност между момента на натискане на бутона на затвора и самото заснемане на снимката.

Galaxy S4: Dual Shot: ефектът картина в картината

Galaxy S4 стана едно от първите мобилни устройства с резолюция на основната камера 10 и повече мегапиксела. В този смартфон предната камера с резолюция 2 мегапиксела бе съчетана с основната камера с делителна способност 13 мегапиксела. Устройството представи и нови функции, които измениха начина на правене на снимки. Така например, с помощта на режима  Dual Shot се появи възможност за заснемане на изображения с двете камери едновременно, като по този начин в получените кадри попадаха както обекта, така и фотографа. Сред другите уникални особености на Galaxy S4 е и режимът Sound & Shot, даващ възможност за записване на звук, който съпровожда изображенията. Представен бе и новият режим Drama Shot, при който няколко снимки са заснети в бърза последователност, а след това се обединяват в едно общо изображение, което показва историята на тези снимки във вид, подобен на комикс.

Galaxy S5: Rich Tone HDR

Galaxy S5 стана първият смартфон в тази индустрия, който предложи ISOCELL камера с резолюция 16 мегапиксела. Новият оптичен сензор подобри качеството на изображението и намали кръстосаните смущения, като по този начин можеха да се заснемат детайлни снимки дори и на тъмно. Камерата получи и усъвършенствания HDR режим. Използването на тази функция дава възможност за получаването на много повече детайли в много тъмните и много светлите участъци на снимката.

Galaxy S6: 0,7 секунди

За да могат притежателите на смартфони по-лесно да заснемат спонтанни снимки и видеа, в Galaxy S6 се появи функция за бързо стартиране, с помощта на която камерата се включва само след 0,7 секунди след двойното натискане на бутона Home на екрана. Освен това, този мобилен телефон получи и автоматично фокусиране върху подвижни обекти, което повишава рязкостта на изображението. Допълнително в предната камера се използва оптичен сензор с резолюция 5 мегапиксела и апертура F/1,9 за качествени автопортрети.

Galaxy S7: двойните пиксели

В Galaxy S7 бе използван оптичен сензор с двойни пиксели. Тази технология обикновено се използва в цифровите огледални фотоапарати и дава възможност за бързо правене на ясни и детайлни снимки дори и при недостатъчна осветеност. В оптичните сензори от този вид всеки пиксел е съставен от два фотодиода, с помощта на които може да се определя фазата на светлинния лъч, което значително подобрява автоматичното фокусиране. При този модел, и предната камера получи светодиодна фотосветкавица за автопортрети, като в този режим екранът на смартфона примигва, за да може да осигури по-голяма яркост на снимката. Благодарение на тези нови функции камерите на смартфона Galaxy S7 получиха рекордната за това време оценка от лаборатория DxOMark Mobile от 88 точки.

Galaxy S8: алгоритъм за обработка на изображението

В Galaxy S8 бе представен усъвършенстван алгоритъм за обработка на изображението, който осигурява стабилни и ясни снимки по всяко време и на всяко място. Това се постига чрез заснемането на три последователни кадъра, от които се избира най-добрия. И тъй като за някои потребители бе трудно да управляват смартфона с голям 6,2 инчов екран само с една ръка, добавяни бяха жестове за управление на камерите. Така например при задействана камера плъзгането наляво или надясно по екрана превключва филтрите или избрания режим, плъзгането нагоре и надолу дава възможност за превключването от предната камера към основната и обратно. Добавен бе и универсалния жест за мащабиране на изображенията.

Galaxy S9: двойната апертура

Смартфонът Galaxy S9 е оборудван с камера с двойна апертура, която автоматично се настройва в съответствие с осветеността на сцената подобно на човешкото око -  тя се разширява при недостатъчна осветеност и се свива при ярка светлина.  Използваният обектив осигурява максимална яркост в сравнение с другите камери на смартфоните, които се продаваха по това време на пазара, като поглъща около 28% повече светлина в сравнение с оптиката на предишните модели.

И тук Samsung въведе някои нови функции. Режимът за забавен кадър Super Slow-mo поддържа запис на видео със скорост 960 кадъра в секунда, което дава възможност за запис на движение и моменти, които човешкото око не може да улови. Създадените по този начин епични кадри могат да се публикуват в социалните мрежи в GIF формат. Друго важно допълнение станаха AR Emoji - функция, която дава възможност за използване на технологията за допълнена реалност за създаване на аватари, имитиращи изражението на лицето на човека в реално време.

Galaxy S10: режимът Super Steady

в Galaxy S10 бе представен режимът за супер стабилизация на изображението Super Steady. Новата функция значително повиши качеството на любителските видеа и се оказа подходяща за запис на плавно съдържание по време на бързо движение, като например каране на велосипед, танци и други подобни. Поддръжката на HDR10+ в Galaxy S10 осигури реалистични цветове, а 16 мегапикселовата широкоъгълна камера заснема сцените по такъв начин, каквито ги вижда потребителя - с ъгъл на виждане 123 градуса, което е аналогично на човешкото око.

Galaxy S20: Space Zoom

Това е може би най-интересното подобрение на камерите на смартфоните на Samsung - функцията за пространствено мащабиране, която съчетава хибридния оптичен зум с цифрово увеличение, в което се използва изкуствен интелект. Това даде възможност за много по-голямо увеличаване на изображенията и дори до 100х в Galaxy S20 Ultra. Освен поддръжката на запис на видео в 8К формат, камерата получи и обновения режим Super Steady, който още повече повиши плавността на клиповете благодарение на новия стабилизатор на изображение, изглаждащ резките разклащания и вибрации на телефона, както и благодарение на анализа на движенията с помощта на алгоритми с елементи на изкуствен интелект.

Galaxy S21: вграденият ИИ

Galaxy S 21 Ultra е първият смартфон на Samsung с два телеобектива и пет камери. Това са предната с резолюция 40 МР (F/2.2) и основната камера с 12 МР сензор с широкоъгълна оптика плюс 108 МР (F/1,8) плюс телеобективите 10 МР (F/2,2) и 10 МР (апертура F/2,4).

Комбинацията от качествена стабилизация на изображението, десетократното оптично увеличение, както и лазерната и двупикселното  фазово автоматично фокусиране дадоха възможност за заснемането на изключително висококачествени кадри. Новият режим Director’s View помага да бъде избран идеалния обектив за снимки благодарение на трите екрана за предварителен преглед под визьора. Серията Galaxy S21 предлага възможност за правене на автопортрети и с помощта на основната камера.

Всеки оптичен модул допълнително поддържа запис на 4К видео със скорост 60 кадъра в секунда, а двойната телефото оптична леща прави снимки от на практика произволно разстояние. Освен това, благодарение на обновения обектив на сензора с резолюция 108 МР и технологията за обединяване на девет пиксела в един общ пиксел, серията S21 осигурява качествени и контрастни снимки дори и в условия на съвсем ниска осветеност на сцената.

Това бе кратката история на камерите в смартфоните на Samsung, която бе споделена от компанията производител.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !