Кои нови продукти да очакваме от Apple следващата седмица

Павлин Луканов Последна промяна на 01 юни 2023 в 09:50 473 0

Apple Devices

Снимка Julian O'hayon

Кои нови продукти да очакваме от Apple следващата седмица

Всяка година очакваме с голям интерес конференцията за разработчици на Apple Worldwide Developer Conference (WWDC). Това е така, тъй като от компанията традиционно представят някои нови устройства, но и новите версии на операционните си системи, както и редица други свързани с тях разработки. Тази година конференцията започва на 5 юни и отново поглеждаме с интерес към нея, тъй като би трябвало компанията да навлезе в изцяло нов за нея сектор.

Става дума за очаквания анонс на първия шлем за смесена реалност на Apple, както и съответната операционна система за него и софтуерна екосистема. Доста вероятно е това да стане още по време на откриващата реч на 5 юни. Това може и да е основният фокус на цялото събитие, тъй като е нова зона за компанията, а и може да доведе до промени в целия сектор. Разбира се няма да липсват и новости свързани с iPhone, Mac и Watch.

Най-значими сред новите добавки за повечето потребители и фенове на компанията обаче ще са попълненията сред компютрите Mac. Редица източници подсказват за това, че Apple подготвя нов 15-инчов MacBook Air, както и обновен вариант на 13-инчовия. Засега няма яснота какъв процесор ще използва първият от тях. Някои източници сочат, че ще бъде заложено на M2, а други, на предстоящия M3. По-голямата вероятност е обаче да бъде заложено на M2. Иначе, отвъд размерите, 15-инчовият модел няма да се различава значително спрямо 13-инчовото предложение.

Според Bloomberg Apple ще обнови 13-инчовият MacBook Pro, като от компанията не се отказват от този модел. Възможно е също така да има нова версия на 24-инчовия iMac, но няма конкретни данни, които да подсказват това. Вече стана дума и за шлема за смесена реалност, който може да се появи под името Reality Pro. Към него ще дебютира и операционна система най-вероятно наречена xrOS.

От софтуерна гледна точка очакваме анонса на iOS 17, която няма да въведе коренни промени, но все пак ще има някои желани от потребителите добавки. Това включва функционалност на смарт дисплей, приложение за дневник, обновен интерфейс на Control Center, повече опции за Dynamic Island, повече интерактивни уиджети и т.н.

Очаква се и новата версия на операционната система за смарт часовници, watchOS 10. Тук е възможно да бъдат предприети най-значителните промени от доста време насам. Те ще са под формата на нова система от уиджети, които ще показват ключова информация, без нуждата да отваряте приложенията. Ще има и повече възможности за персонализация на бутоните, както и промяна на основния екран. Задават се и обновления на операционните системи за телевизори и компютри - tvOS 17 и macOS 14. Засега обаче няма детайли за тях.

Като цяло се очертава интересно събитие, което може да има значително въздействие основно върху сектора на виртуалната и добавена реалности. Появата на хардуер и софтуерна платформа от Apple може да засили конкуренцията в сектора и да даде тласък на развитието му. Със сигурност много потребители, които досега само са обмисляли покупката на подобно устройство и са почитатели на компанията, могат да решат да го изпробват.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !