Камерата на iPhone добавя нещо мистично в огледалните изображения

Стефан Николов Последна промяна на 06 декември 2023 в 15:08 942 0

wheatpraylove/Instagram

Снимка wheatpraylove/Instagram

Странна снимка на жена, направена с iPhone, показва три различни нейни изображения едновременно - едно истинско и две отражения в огледала с различни позиции на ръцете

Странна снимка на жена, направена с iPhone, показва три различни нейни изображения едновременно - едно истинско и две отражения в огледала с различни позиции на ръцете.

Не, това не е срив в Матрицата и не е използван Фотошоп, а изчислителна AI фотографска грешка, на която напоследък доста често се поддават съвременните камери на смартфоните. Нека да си припомним как камерата на Samsung добави "холивудска усмивка" на седем месечно бебе, както и обвиненията към компанията, че "фалшифицира" Луната - на практика нейният изкуствен интелект разпознава, че се прави снимка на Луната и изважда от паметта на устройството качествено изображение на естествения спътник на Земята, в което има логика, понеже Луната винаги е обърната с една и съща страна към нашата планета. Само че това рядко отговаря на действителността.

AI софтуерът на камерата на съвременния смартфон обикновено създава крайното изображение, като комбинира няколко кадъра наведнъж и регулира контраста, наситеността, детайлите и размиването. В огромното мнозинство от случаите няма проблеми - но в тази конкретна ситуация жената е помръднала и алгоритъмът е комбинирал различните кадри в една обща снимка, третирайки обекта и отражението му в огледалата като трима различни души, обяснява Engadget.

Конкретно в този случай британската актриса Теса Коутс сподели как "тъканта на реалността се е разкъсала“, когато се е заснела с iPhone по време на проба на сватбена рокля. Става въпрос за момичето и двете нейни отражения в поставените пред нея огледала, на които нейните ръце заемат три различни позиции на снимката.

На снимката самата Коутс е застанала в красива поза с едната си ръка надолу, а другата е свита в лакътя. Само че на снимката, на отражението в лявото огледало и двете ръце са спуснати. Нещо повече, на отражението в дясното огледало и двете ръце са сгънати в лакътя. Жената подчертава, че не е използвала нито един от специалните режими, налични в iPhone – това е „нормална стандартна снимка“ – и това я е ужасило.
„Погледнах снимката и получих истински пристъп на паника“, пише тя в социалните мрежи.

В опит да разгадае загадката Коутс отишла в магазин на Apple. Там консултантът с име Роджър ѝ обяснил, че „iPhone не е фотоапарат, а компютър„. „Той много бързо прави поредица от снимки, дори при изключени панорама и серийно заснемане“, обяснил. специалистът на актрисата.

Роджър казва, че в този момент тя е движела ръцете си, а камерата е снимала и снимала, така че противоположните страни на снимката са получили различни изображения. За обединяването на кадрите отговаря специалният алгоритъм с изкуствен интелект на Apple, ,който в крайна сметка е обединил всичко в една обща фотография. Само че и тя не съответства на истината, а се е получило нещо стряскащо.

Особен случай, който навярно ще накара корпорацията от Купертино да се замисли и да подобри своите AI алгоритми използвани в по-новите iPhone.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !