Какво е eSIM и защо Apple може да помогне в налагането му

Павлин Луканов Последна промяна на 19 юли 2022 в 12:32 2407 0

esim

Снимка OFFNews

eSIM

От години върви постепенен и доста бавен процес по навлизане на решението за премахване на отделната SIM карта с вградена такава. Тази технология се нарича eSIM и при нея се разчита на модул вграден директно в дънната платка на смартфона за добавяне на мобилен план. Той не е като традиционния с ползата на малкия пластичен елемент, който поставяте в определения за това слот и заменяте ако смените номера или използвания телеком.

Това решение вече е достъпно като алтернатива в някои смартфони от висок клас и се поддържа от все повече телекоми. Все пак обаче засега технологията е по-скоро екзотичен избор за потребителите. Това изглежда може да се промени в близко бъдеще, а тласъкът в тази насока ще дойде от компания, която традиционно налага някои от тенденциите в технологичния сектор, Apple.

Предимствата на eSIM

Компанията от Купертино въведе поддръжка за технологията с iPhone XS, като оттогава новите ѝ смартфони могат да работят с eSIM, това важи и за актуалния и по-достъпен iPhone SE. Освен това, този подход се използва в умните часовници и таблетите на компанията. Всъщност eSIM е предпочитан метод за добавяне на клетъчна свързаност към смарт часовниците като цяло, тъй като така се избягва необходимостта от въвеждане на отделен слот в и без това ограниченото пространство. Иначе eSIM технологията се използва от години и при смартфоните с Android, като очаквано е запазена основно за високия клас устройства.

Решението предлага и по-голяма гъвкавост при добавяне на нов и замяна на съществуващ план, което може да стане изцяло онлайн и без необходимост за посещаване на магазин на оператор. Гъвкавостта е от особена полза при пътуване в чужбина когато лесно може да изберете роуминг план с мобилни данни от виртуален оператор. От това се възползвах и аз в последното си пътуване до Турция, в случая с iPhone 13 Pro. Процедурата е бърза и лесна, като след това разполагах с предостатъчно мобилен трафик, дори и за работа.

Индикации за по-силно налагане

Сега има нови данни, които сочат, че в съвсем близко бъдеще ще бъде даден още по-значителен тласък за по-широкото въвеждане на технологията. Информация на The Wall Street Journal подсказва, че Apple може да заложи ексклузивно на eSIM като възможност за клетъчна свързаност в някои варианти на бъдещата си серия iPhone 14. Ако това е свързано и с по-ниски цени на въпросните устройства, може да накара редица потребители да изберат тази опция.

Компанията може да има и друг стимул за този преход, а именно въвеждането на задължително използване на USB Type-C като единен стандарт за зареждане на смартфоните и други портативни устройства в рамките на Европейския съюз. Макар то все още да не е в сила се очаква да бъде въведено в съвсем близко бъдеще, което ще наложи и промяна в някои решения на дизайна на „ябълковите“ смартфони. Припомняме, че Apple, за разлика от производителите на смартфони с Android, използва Lightning интерфейса за зареждане и трансфер на данни чрез кабелна връзка.

Посочва се също така, че с наличието на eSIM ще може да се реагира по-бързо при пропуск в сигурността на традиционната технология. В случая може бързо и дистанционно да бъде приложена съответната софтуерна поправка. Изглежда, че по-широкото въвеждане на eSIM сред смартфоните тепърва предстои, а това не е неизбежно лошо.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !