Изтекло видео на Samsung демонстрира интересни сгъваеми и навиващи се смартфон прототипи

Стоян Ненов Последна промяна на 16 август 2022 в 12:51 2064 0

Triple Fold Smartphone Samsung

Снимка Samsung

Triple Fold Smartphone Samsung

Сгъваемите смартфони са атрактивна ниша при мобилните устройства, но това далеч не означава, че компаниите на разработват и други интересни проекти. В интернет се появи видео на три прототипа на Samsung, които показват потенциални бъдещи смартфони, съобщава GizChina.

Samsung съвсем наскоро представи новите сгъваеми смартфони Galaxy Z Fold4 и Z Flip 4. За момента те са единствените две подобни предложения на компанията на пазара, но тя активно работи и по нови идеи. Един от тях може да се окаже смартфон с навит на руло дисплей, а друг – сгъващ и разгъващ се на три части такъв. Най-любопитното е, че Samsung не коментира кадрите, въпреки, че подобно видео е официално качено още през май 2022 г., като част от промоционален клип на звеното за екрани на компанията.

Екран като руло

Идеята на първата е семпла, но доста ефективна. Смартфонът изглежда с по-малък екран и корпус, но с натискането на бутон или с едно движение на ръката, корпусът може да се плъзне подобно на класическите „слайдър“ телефони и вместо клавиатура, просто да „развие“ още по-голяма площ на дисплея. Същевременно интерфейсът автоматично се нагажда към новия формат на екрана.

Този тип „плъзгащи се смартфони“ е интересна концепция, която практически може да предложи още по-компактни модели, които да се разгъват и превръщат в малки таблети. Потенциален недостатък може да е фактът, че вътре в корпуса ще трябва да се задели повече място за навитата част на дисплея и то ще остава практически празно, когато устройството е напълно разгънато.

Изтеклото видео показва и два други прототипа. Първият е за още по-голям сгъваем смартфон като Fold4, но с общо три секции и се отваря като брошура. Той се превръща в таблет с доста просторен екран и това е потенциален модел от висок клас са потребители, които ще търсят много мощен хардуер за мултитаскинг и игри. За подобни експериментални модели на Samsung се говори от няколко години, след като компанията има няколко патента, които показват концепцията на теория. В случая с видеото виждаме, макар и за кратко, работещ прототип.

То демонстрира и смартфон, който може да се разгъва от двете страни, но то не показва как се случва този процес. Има и друго устройство, което се свива в S форма. Прототипите са дело на Samsung Display и демонстрират възможностите на Flex OLED технологията и най-вероятно кадрите са използвани за промотирането ѝ пред индустриални партньори.

Нов опит за успех

Това не са първите прототипи с навиващи се дисплеи. Преди време и LG имаше такава разработка, която пазеше в дълбока тайна. Компанията казваше, че планира да предложи такъв телефон на пазара, но не го показа официално, а само на закрити врати. Накрая, LG просто се изтегли от бизнеса със смартфони. Едва преди няколко седмици беше потвърдено официално за съществуването на проекта.

Проектът LG Rollable е сходен с един от прототипите на Samsung. Устройството може да се разгъне чрез натискане на бутон или чрез издърпване с ръка. Според неофициалните данни, смартфонът в сгъната форма е с 6.8-инчов дисплей, а при разгънато положение достига 7.4 инча. Беше и с тройна камера, но така и няма да излезе на пазара.

Междувременно Samsung не е коментирала намеренията си за своите прототипи. Компанията не обърна внимание на появилото се видео. То всъщност е официално качено от... май тази година, когато тя е демонстрирала разработките като потенциални проекти и възможности на своите технологии.

За сега няма официална реакция от Samsung дали ще превърне някои от тях в реалност. Веднага се появиха слухове, че тя подготвя демонстрации за CES 2023, тъй като компанията традиционно е използвала тази конференция за подобни проекти. Тя например показа телефона Edge именно по време на CES, който беше първият с извит по ръбовете на корпуса дисплей и в последствие се превърна във водещ дизайн елемент на много смартфони.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !