iPhone ще може да открива депресията на потребителите

Offnews Последна промяна на 22 септември 2021 в 16:49 581 0

Apple работи върху нова технология за диагностика на депресията, силната тревога и намаляването на когнитивните способности. Корпорацията от Купертино заяви, че тези симптоми могат да бъдат открити от iPhone, който събира данните за физическата активност, качеството на съня и други показатели от приложението Healt.

За усъвършенстването на тази технология Apple възнамерява да проведе закрити тестове и изследвания. В тази връзка Калифорнийският университет възнамерява да извършва денонощен мониторинг на данните на 3000 доброволци, а компанията Biogen набира 20 хиляди души за участие в изследвания, като половината от тези хора трябва да имат риск от възникването на когнитивни нарушения. Известно е, че тези отклонения са ранен признак за диагностициране болестта на Алцхаймер.

Данните, които могат да бъдат използвани в рамките на тези изследвания, включват анализ на изражението на лицата на участниците, начинът на водене на разговор, темповете и честотата на разходките, качеството на съня, сърдечния ритъм и начина на дишане. Ще се използват и нетрадиционни методи, като измерване скоростта на набиране на текст с помощта на клавиатура, преброяване броя на грешките в този текст и анализ на съдържанието, което е въведено.

Apple отбеляза, че изследванията в това направление са все още на твърде ранен етап. За точната диагностика на депресията е необходимо създаването на редица нови алгоритми с елементи на изкуствен интелект.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !