iPhone 15 преминава към USB-C и това може да има сериозни последици

Стоян Ненов Последна промяна на 11 септември 2023 в 16:43 412 0

iPhone USB

Снимка Steve Johnson/Pexels

iPhone 15 преминава към USB-C и това може да има сериозни последици

През миналата година Европейският съюз (ЕС) прие, че от края на 2024 г. всички нови мобилни телефони трябва да използват един и същи стандарт за зареждане. Това ще е USB-C, което е лоша новина за Apple. Тя реално е единственият масов производител, който не го използва. А ако иска да продължи да продава iPhone в ЕС, ще трябва да премине към него.

Очаква се това да стане още с дебюта на iPhone 15, до който остават часове. Apple традиционно предпочита да има собствени стандарти и системи, които да обграждат екосистемата на устройствата ѝ. Затова тя използва собствения порт Lightning, който обаче сега ще трябва да отиде в историята. Предимствата за потребителите са видими – вече ще могат да зареждат всеки iPhone от 15 и нататък с което и да е зарядно за Android смартфон, стига да е USB-C.

Има и уловки, отбелязва ZDNet. Предимството на единния кабел и стандарт на iPhone е, че всяко зарядно за iPhone осигурява еднаква скорост на зареждане. При използването на Android зарядни, където има множество производители с различни стандарти за бързо зареждане, може да има значителни разлики в съвместимостта.

На теория, iPhone с USB-C би трябвало да се зарежда дори по-бързо, защото стандартът поддържа доста по-голяма мощност от Lightning. Но, законът на ЕС не влиза в чак такива детайли и няма изискване стандартите да са взаимосъвместими. Нужно е просто устройствата да могат да се зареждат за разумно време. А това означава, че производителите ще продължат да разграничават стандартите, за да осигурят най-бързото зареждане на своята система само за своите устройства.

Освен това Apple не включва зарядно в новите iPhone-и от 2020 г. насам. За купувачите на iPhone това не е особен проблем, тъй като мнозинството от тях купуват пореден iPhone и имат зарядно от по-старите си модели. Но с iPhone 15 и нататък то няма да работи. Така потребителите практически ще трябва да купуват нови зарядни и да се разделят със старите – точно обратното на идеята на ЕС да намали електронния отпадък.

Това също може да създаде и други проблеми. Особено ако Apple не обяви кои и дали налични стандарти за USB презареждане ще приеме и каква ще е максималната мощност на зареждане, която се поддържа. Това може да накара потребителите да гадаят кое ще е най-подходящото зарядно за техните цели, ако искат да купят такова от трето лице, а не оригинално на Apple, което ще е основното желание на ИТ гиганта.

Има и друга вратичка в закона. Изискването за USB-C е само, ако устройството се зарежда с кабел. Ако е безжично, стандартите могат да са различни. А според слухове, Apple иска един ден да предлага iPhone само с безжично презареждане. Така отново може да предлага допълнителни безжични зарядни, които да използват какъвто порт пожелае компанията. Засега обаче не изглежда, че тя е готова за този ход, който би накарал потребителите да купуват за пореден път зарядни. Със сигурност обаче Apple няма да спомене всичко това по време на представянето на iPhone 15. Вместо това се очаква компанията да акцентира над практичните ползи най-сетне всички устройства да са с един порт и потребителите да могат да използват един кабел, за да зареждат своя iPhone, iPad, MacBook и дори AirPods.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !