iPhone 13 може да има сателитна връзка

Offnews Последна промяна на 30 август 2021 в 07:06 243 0

iPhone-13-Dummy

Ако Apple се придържа към традиционния си график, само седмици ни делят от дебюта на новия iPhone 13. До сега слуховете за него бяха предимно скучни, но известният анализатор Минг-Чи Куо разбуни духовете с интересно твърдение.

Според MacRumors Куо вярва, че iPhone 13 би могъл да има възможност за осъществяване на сателитни повиквания. В бележките си към инвеститорите анализаторът твърди, че устройството ще може директно да се свързва със спътници на ниска земна орбита (LEO), благодарение на персонализиран чип за основната честота Qualcomm X60.

Сателитите LEO са най-известни като гръбнакът на интернет услугата Starlink на Илън Мъск. Тя разчита на спътници в по-ниска орбита, за да предаде интернет до клиентите и да избегне някои от често срещаните клопки на сателитния интернет, включително висока латентност и чести прекъсвания.

Но Starlink не е единствената компания, използваща LEO сателити за свързаност. Hughesnet и OneWeb обединиха усилия, за да представят конкурент на Starlink, а Immarsat обяви ново съзвездие, предназначено да се слее с наземни 5G мрежи за по-глобално решение.

По-важен за този слух за iPhone е Globalstar, който отбеляза скок на акциите си по-рано тази година, когато Qualcomm обяви, че предстоящият й чип X65 ще поддържа технологията Bndstar n53 на Globalstar. 3GPP предварително одобри n53 като 5G честота.

Ако този слух е верен, Х60 вероятно ще поддържа друг елемент от 5G, който понастоящем се сътои от цяла комбинация от технологии, включително свръхбърз, но ограничен диапазон милиметрови вълни и по-широко разпространената, но по-бавна С-лента. LEO 5G би осигурил поддръжка на места, които все още нямат кули, излъчващи другите форми на 5G скорост – особено полезно в много селски райони, които често се борят за 3G или 4G свързаност.

Какво означава това за живота на батерията, предстои да разберем. Съществува и факторът дърво. Да се надяваме, че чипът Х60 в iPhone 13 няма да е толкова податлив на дървесни смущения, колкото Dishy McFlatface на Starlink.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !