Intel представи иновационни и бързи SSD от типа две-в-едно

Offnews Последна промяна на 18 май 2021 в 17:39 5284 0

Обикновените SSD са масив от NAND памет, която чрез контролера взаимодейства с останалите компоненти на персоналния компютър и с операционната система. Intel има своя собствена флаш памет с име Optane, която е много по-бърза от NAND, но е твърде скъпа и се използва предимно в работните станции и сървърите.

Преди около две години специалистите на Intel се досетиха, че е възможно да се обединят тези две технологии и от една страна да се получи голям масив от евтина флаш памет, от друга страна висока скорост на работа. По този начин бяха създадени флаш дисковете Optane Memory H10, а сега корпорацията анонсира тяхната подобрена версия Optane Memory H20.

На практика това са два SSD на една и съща подложка. Тези флаш дискове от типа две-в-едно използват четири PCIe 3.0 линии за връзка с компютъра чрез NVMe интерфейса, които са разделени на две. Едната половина управлява сравнително бавния и евтин масив QLC памет с капацитет 512 или 1024 GB с контролера Silicon Motion SM2265, а другата половина управлява изключително бързата кеш-памет 3D XPoint с капацитет 32 GB.

По този начин Intel са постигнали внушителна скорост на четене и запис - до 3300 и 2100 MB/s, като бързодействието при работа с произволни блокове достига съответно 380 и 280 хиляди IOPS. Тези запомнящи устройства имат петгодишна гаранция, но засега Intel не съобщава техните цени.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !