Intel относно Закона на Мур: ние няма да се успокоим докато не изчерпим таблицата на Менделеев

Offnews Последна промяна на 28 октомври 2021 в 18:06 222 0

Intel

Законът на Мур за удвояването броя на транзисторите в чиповете на всеки две години последно време не е особено актуален. През последните няколко години редица експерти го обявиха или за мъртъв, или за отиващ си. Но Intel не счита така. "Законът на Мур е жив и здрав" - заяви генералният директор на Intel Пат Гелсингър.

Той е уверен, че през следващите 10 години неговата компания ще може да поддържа живота на този закон и дори да се движи по-бързо. Генералният директор на процесорния гигант допълни, че към 2030 година в процесорите на Intel ще има един трилион транзистора. Към днешен ден най-сложните чипове разполагат с няколко десетки милиарда транзистори.

Новият генерален директор на Intel се опитва да върне лидерската роля на компанията в полупроводниковата сфера. Поради многобройните направени по-рано грешки компанията вече отстъпи позиции на Apple, ARM и AMD, а в сферата на непосредственото производство тя бе догонена от Samsung и TSMC.

Това е и причината Intel да разчита на повишаването на плътността и броя на транзисторите в своите процесори, като по този начин ще се повишава и тяхната изчислителна мощност. Сега се подготвят съвсем нови технологични решения, които ще могат да се справят с по-голямото количество разсейвана топлина на новите чипове.

"Ние няма да се успокоим докато не изчерпим цялата таблица на Менделеев" - заяви ръководителят на Intel. Той подчерта, че в бъдеще ще започне производството на специализирани чипове, които са оптимизирани за работа в отделни обособени области.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !