Humane даде началото на ерата на носимите AI аксесоари

Стоян Ненов Последна промяна на 11 ноември 2023 в 14:02 906 0

Humane AI Pin

Снимка Humane

Humane AI Pin

Компанията Humane представи първото си устройство. То се казва AI Pin и дава своеобразното начало на ерата на носимите AI аксесоари. Устройството е малко и може да се носи на ревера или в джоба на блуза. Също така може да се закача и като брошка с помощта на магнит.

Идеята е потребителят да носи AI Pin със себе си навсякъде и то да бъде негов асистент и придружител. Голяма част от възможностите на AI Pin са базирани на технологиите и моделите на OpenAI, включително ChatGPT. Humane казва, че AI Pin няма да има традиционни приложения, а потребителите ще могат да добавят „AI изживявания“. Те ще са създавани от компанията и партньори, като вече големи имена като Google, Microsoft, OpenAI, slack, Tidal, T-Mobile и други.

Използването на тези „AI изживявания“ обаче няма да е точно безплатно. Компанията е планирала доста скъп бизнес модел. Самото устройство ще струва 699 долара. След това потребителят ще трябва да плаща по 24 долара на месец абонамент. Без него устройството ще е практически неизползваемо, тъй като ще изисква постоянна връзка с интернет и услугите са платени.

Humane казва, че абонаментът ще покрива всичко необходимо – мобилните данни за работата на AI Pin, клауд съхранението на данните, както и самите добавки, ъпгрейди и изживявания ще са включени в него. Самото устройство разполага с WiFi, Bluetooth и LTE модули за връзка, така че на теория ще е възможно да се използва и без постоянен достъп до мобилна мрежа, но на практика, без платен абонамент, функциите му ще са силно ограничени.

От гледна точка на хардуер, AI Pin изглежда добре. Процесорът е Qualcomm Snapdragon и работи на 2.1GHz, като е оптимизиран за изкуствен интелект. Оперативната памет е 4GB, като има и 32GB за файлове. Устройството има и 13МР камера с ултраширокоъгълен обектив и 3D сензор за дълбочина. Разполага и с множество сензори, включително GPS, жироскоп, магнитометър и др.

Към AI Pin ще могат да се добавят и още аксесоари, като допълнителна батерия, елегантен калъф, различни щипки и брошки за закрепяне към дрегите и др. Те ще се прикрепят с магнит.

„Най-футуристичната“ му възможност е Laser Ink Display. Това е лазерен проектор, който ще прожектира 720p изображения върху дланта на потребителя. Тези изображения ще са част и от контролния интерфейс на AI Pin, като ще могат да се управляват с различни жестове на ръката и пръстите.

Устройството има и две светлини за индикатори. Едната ще информира потребителя за входящо повикване, съобщение или други известия. А другата ще свети, когато микрофонът и/или камерата са активни.

От гледна точка на функции AI Pin първоначално ще предлага познати от смартфоните възможности – обаждания, съобщения, правене на снимки и клипове. Освен това ще има и някои специализирани функции като преводач на езици в реално време, AI резюме на пропуснатите обаждания и съобщения, AI DJ, който ще подбира музика като „саундтрак на живота“ и др.

Устройството ще може да се използва и с ChatGPT и други алгоритми, за да помага в ежедневието. Потребителят ще може да му посочва например ястие и да му каже да го разпознае и опише какви са хранителните стойности. Освен да ги опише, устройството ще може и да му каже как ястието се вписва в поставените цели за фитнес, здраве и др. Humane планира да предлага и други подобни устройства, а AI Pin ще е налична в началото на следващата година, като поръчките ще започнат от 16-ти ноември т.г.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !