Humane бърза да си намери нов собственик преди да се срине

Стоян Ненов Последна промяна на 10 юни 2024 в 15:34 619 0

Humane

Снимка Humane

Компанията прави това след като призна за провал на продажбите на AI джаджата си.

Компанията Humane, която създаде устройството AI Pin, бърза да си намери нов собственик, след като отчете сериозен провал на продажбите на джаджата, съобщава The Verge. Тя искаше да продаде 100 000 бройки в рамките на тази година, но това вече изглежда невъзможно.

Според информация на The New York Times обаче, компанията е получила около 10 000 поръчки. Данните са към април, но от тогава досега ситуацията надали се е подобрила значително. Особено като се има предвид, че през последните седмици имаше поредица от негативни за Humane новини.

През февруари тя уволни един от старшите софтуерни инженери, който е повдигнал публично темата, че AI Pin може да не е готова за пазара. А Humane отговорила, че има политика, която не позволява на служителите да критикуват компанията. Това мотивира още бивши и настоящи служители да кажат, че ръководството е пренебрегнало предупрежденията, че AI Pin има проблеми с батерията.

През април източник коментира пред CNBC, че компанията действително е назад спрямо плановете си – с около шест месеца. Тогава обаче тя не се притесняваше и заяви, че това е нормално за новостартирали фирми, особено такива, които предлагат хардуер.

Отзивите от първите ревюта на AI Pin обаче не бяха много положителни. Много специализирани издания критикуваха устройството, че изглежда незавършено, че не е практично или че не може да му се има доверие. Не помогна и имейлът на Humane към притежателите на AI Pin да спрат да използват калъфа за презареждане, тъй като някои бройки са с дефектни батерии и може да се запалят.

Компанията казва, че се е в слушала в критиките и е решила някои от недостатъците. Въпреки това съоснователите вече търсят нов собственик, твърдят и източници на CNBC.

Американската телевизия съобщава, че Humane е наела инвестиционна банка, която да консултира сделката. Освен това вече са започнали разговори с HP и „повече от един телеком“, които може да са потенциални купувачи.

Цена на сделката не се споменава, но според The New York Times, Humane е предложила на HP да я купи за около 1 млрд. долара. Не е ясно дали HP и другите компании реално имат интерес или просто водят протоколни разговори.

Humane е основана предимно от бивши служители на Apple. Тя има над 200 млн. долара финансиране, като голяма част от сумата идва от водещи имена в ИТ индустрията. Сред тях са Microsoft, изпълнителните директори на OpenAI и Salesforce – съответно Сам Алтман и Марк Бениоф. Инвестиционната компания Tiger Global на LG също е сред инвеститорите.

Първото устройство на Humane е споменатият AI Pin. Това е малка брошка, която е с камера и има амбицията да е заместител на смартфона. Чрез нея потребителите могат да провеждат разговори, да пращат съобщения, да търсят в интернет и т.н. Почти всичко се прави чрез гласово управление.

Цената на AI Pin е доста висока – 700 долара, като освен това изисква и задължителен месечен абонамент за интернет връзка през телекома T-Mobila. Този абонамент струва още по 24 долара на месец.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !