Google ще замени процесорите на Intel със свои чипове за обработка на видеата в YouTube

Offnews Последна промяна на 04 юни 2021 в 16:12 7285 0

Google е разработил свои собствени нови процесори, включващи специализираните блокове Argos (VCU) за кодиране на видео, които имат една единствена цел - бързата обработка на видеата в YouTube. Новите високоефективни чипове дават възможност на интернет гиганта да замени десетките милиони процесори на Intel със собствени решения, като по този начин обработката на видеата значително ще се ускори и осезателно ще се намали консумацията на електрическа енергия.

В продължение на много години алгоритмите за кодиране и декодиране на видеа на Intel интегрирани в неговите процесори, доминираха на пазара, понеже предлагаха висока производителност и много добри възможности за работа с видео. Но тясно специализираните чипове, предназначени да работят в точно определени ситуации (ASIC), значително превъзхождат стандартните решения на Intel, понеже са предназначени да обработват само един или няколко подобни алгоритъма. Именно на тази база Google е разработил собствени SoC, специализирани единствено в обработката на видеа.

Но Intel има с какво да отговори на тази нова инициатива на Google.

Но всеки 60 секунди потребителите качват в YouTube над 500 часа видео в най-различни формати. Google трябва бързо да прекодира това съдържание в няколко различни резолюции, включително 144p, 240p, 360p, 480p, 720p, 1080p, 1440p, 2160p и 4320p, както и да го преобразува във формат, който е по-ефективен за обработка на данните - например H.264, VP9 или AV1. Именно за решаването на тези задачи Intel предлага три процесора от фамилията Xeon E3 с интегрираните графични ядра Iris Pro P6300 / P580 GT4e, които разполагат с най-съвременните кодеци.

Но Google отговори, че неговите чипове са много по-ефективни от енергийна гледна точка и интернет-гигантът ще работи именно с тях.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !