Google работи върху свой собствен чип за Chromebook

Offnews Последна промяна на 02 септември 2021 в 06:14 314 0

google-tensor-1280x720

Години наред чувахме слухове, че Google разработва свой собствен персонализиран чипсет за устройствата Pixel и само преди няколко месеца стана ясно, че Pixel 6 наистина ще бъде оборудван с Tensor SoC. Сега нов слух предполага, че компанията може да работи по нов чип от висок клас, който ще захранва следващото поколение Chromebook.

Nikkei Asia съобщава, че Google работи по собствен дизайн на чипове, които ще са подходящи за Chromebook и може да заменят компонентите на Intel, AMD, MediaTek и др. Този ход може би е вдъхновен от успеха на Apple и мощната и много ефективна гама M1 Mac.

Новите чипове за Cromebook ще се основават на дизайна на ARM, който би бил подобен на чипа М1 на Apple и на чипсета Tensor, който ще захранва Pixel 6. Както MediaTek, така и Snardragon силно разчитата на ARM, така че не би било изненада да видим Google да лицензира и подобри този дизайн.

“Google беше особено вдъхновена от успеха на Apple при разработването на собствени ключови полупроводникови компоненти за iPhone, както и от миналогодишното съобщение, че ще замени процесорите Intel със собствени предложения за компютрите Mac и лаптопи”, посочват пред Nikkei Asia два отделни източника, запознате с намеренията на гиганта.

Новите Chromebook, задвижвани от чиповете на Google, може да пристигнат през 2023 година, въпреки че няма ясни слухове или течове за това, кога точно и с какви устройства ще дебютират. В доклада се споменава още, че новите чипове могат да се използват както в лаптопи, така и в собствени таблети, които още не са обявени.

На този етап технически подробности за мистериозните чипове практически не съществуват, но спецификациите на Google Tensor вероятно биха могли да ни дадат представа какво да очакваме. Разбира се смартфоните и Chromebook имат различни нужди за обработка и Google ще трябва да увеличи преходната сума, ако иска да произвежда по-мощни процесори, базирани на ARM.

Разкритието за този предстоящ чип на Google е едновременно изненадващо, но и озадачаващо в момента. Глобалният недостъг на чипове най-вероятно тласка по-големите компании като Intel, AMD, Qualcomm, NVIDIA и други да се конкурират жестоко за производствен капацитет.

Ако приемем, че тази ситуация няма да се промени в следващите две години, Google определено ще трябва да положи огромни усилия, за да получи чиповете си. Използването на собствен процесор обаче ще й даде предимството да контролира всичко и да интегрира по-добре хардуера и софтуера.

За целта ще са нужни повече ресурси за научноизследователска и развойна дейност за по-дълъг период от време. Това определено е силната страна на Google, докато качеството на хардуерните й продукти все още може би оставя някои съмнения за шансовете на Tensor да покори мобилния пазар.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !