Google Pixel 8а ще предложи значителен ъпгрейд и ще е в повече страни

Стоян Ненов Последна промяна на 20 март 2024 в 14:31 595 0

Pixel 8

Снимка Google

Дизайнът също ще е леко променен, с по-голям радиус на ъглите на дисплея, за да доближи стила на Pixel 8 (на снимката)

Бавно, но сигурно Google увеличава своето присъствие на пазара на смартфони. ИТ гигантът от години предлага смартфоните в серията Pixel, но те бяха по-скоро нишов продукт за върли фенове на технологиите и по-конкретно на компанията.

Смартфоните се продават само в някои държави, поне официално. Реално могат да бъдат намерени почти навсякъде, тъй като Google ги продава „отключени“ и това улеснява препродажбата и вноса им. Компанията обаче осигурява гаранционна поддръжка само в няколко страни, които увеличава с времето.

И така, настоящият Pixel 7a се продава в 21 държави, докато например Apple продава своите устройства в над 140, отбелязва AndroidAuthority. Сайтът твърди, че има ексклузивна информация за плановете на Google за новия Pixel 8a.

Според източниците му, новият смартфон ще се продава с официална гаранция в още 10 европейски държави – всички от Средна и Източна Европа. За съжаление, България все още не е сред тях, а само Румъния. И все пак, това е признак, че Google Pixel бавно се приближава и до нас.

Това няма да спре феновете на марката у нас, които и досега си купуват Pixel смартфоните през внос. Те ще се зарадват, че според източниците на AndroidAuthority новият Pixel 8a ще предложи значителен ъпгрейд в почти всички аспекти на телефона.

Дисплеят ще е 6,1-инчов, OLED, с максимална яркост от 1400 нита, HDR поддръжка и 120Hz опресняване на картината. Google ще използва два доставчика за дисплеите, но панелите ще са практически еднакви. Дизайнът също ще е леко променен, с по-голям радиус на ъглите на дисплея, за да доближи стила на Pixel 8.

Смартфонът ще поддържа и функцията DisplayPort за свързване с външни дисплеи и телевизори. Тази екстра е налична и в стандартния Pixel 8. Друга новост ще бъде процесорът. Той ще е Google Tensor G3.

Това е същият модел като във флагмана Pixel 8, но ще е значително подобрение спрямо Tensor G2, който се предлага в Pixel 7a. Новият Pixel 8a ще се възползва от всички възможности на G3, включително 9 ядра, видео процесор Mali-G715, Samsung Modem 5300 и др. Процесорът ще поддържа 4K видео с 60 кад/сек, AV1 кодек и др.

Единствената разлика спрямо процесора в Pixel 8 ще е пластмасата на чипа. Тя е по-различна, като е малко по-дебела, но пък по-евтина. Това не би трябвало да е проблем за производителността и макар да може да работи една идея по-бавно в Pixel 8a, ще е осезаемо по-бърз от Pixel 7a.

Донякъде изненадващо няма да има промени в камерите. Хардуерът ще остане същият – 64МР сензор Sony IMX787 за основна камера, IMX712 за 13МР втора камера и същият сензор за селфи камерата. Промени обаче ще има в софтуера и те ще се дължат на Tensor G3. Той ще може да обработва кадрите по-добре и ще се възползва пълноценно от хардуера на камерите.

С Pixel 8a Google иска да се превърне в сериозен конкурент на пазара за смартфони. „Бюджетният“ модел на Google ще предложи доста сериозен хардуер, който ще повдигне въпрос и за позицията му спрямо флагмана и дали не подкопава неговите позиции. Интернет гигантът изглежда не се притеснява от това и планира да направи Pixel 8a официален съвсем скоро.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !