Google пести пари като се отказва от лаптопа Pixelbook

Стоян Ненов Последна промяна на 13 септември 2022 в 18:20 1327 0

Google Pixelbook

Снимка Google

Google Pixelbook

С времето интернет гигантът Google си създаде стабилна репутация и в създаването на мобилни устройства. Компанията натрупа опит и при лаптопите с Chromebook, а преди три години и с първия си Pixelbook. Той обаче няма да се завърне, съобщава The Verge.

Според източниците на сайта, Google се е отказала напълно от идеята да прави лаптопи. Компанията не само е прекратила работата по новия Pixelbook, но и напълно е разпуснала екипа, който го е създавал. Решението е взето заради новата наредба на ръководството, да се ограничат вътрешните разходи на интернет гиганта. Самите служители на екипа не са уволнени, а са пренасочени към други проекти.

Краят на Pixelbook е както предизвестен, така и донякъде неочакван. Той е неочакван, тъй като само преди няколко месеца, по време на годишната си конференция I/O, Google обяви, че планира да запази Pixelbook. Според слухове, работата по устройството е била в доста напреднала фаза и то е било предвидено да бъде на пазара през следващата година.

Същевременно обаче, развитието на ситуацията е било и предизвестено. През юли изпълнителният директор на Google Сундар Пичай е изпратил писмо до служителите на гиганта, че започват ограничения на разходите. Това включва забавяне на новите назначения и преразглеждане на проектите на компанията. Някои от тях просто са „на пауза“, но други ще бъдат прекратени напълно. Pixelbook попада във втората категория.

Пред The Verge, компанията отказва да коментира темата. Говорител на Google казва, че гигантът не споделя планове за продукти или за служителите си. Представителят на компанията казва, че разработката на „иновативни и полезни за потребителите продукти“ продължава, а когато има „времена за промяна на приоритетите, прехвърляме служители в различни екипи“.

Последният Pixelbook беше пуснат през 2019 г. Очакваше се новият модел да предлага собствен хардуер на Google, включително процесор Tensor. В действителност обаче лаптопите на Google винаги са били много нишов продукт. Повечето проекти на компанията в тази сфера са по-скоро експерименти. Тя полага редовни усилия единствено за смартфоните Pixel, но дори и те не генерират огромни продажби, въпреки че се ползват с добра репутация сред почитателите на технологии.

За сметка на това усилията за лаптопите на Google винаги са били непостоянни. Пример за това е пандемията. Именно в нейното начало, когато имаше най-масови ограничителни мерки, продажбите на Chromebook моделите бяха най-големи. Компанията обаче така и не се възползва от този момент и нито предложи нов модел, нито обърна особено внимание на категорията като цяло. Вече е късно и продажбите на тези устройства отново се понижават до типичните си ниски нива. Вероятно това също е било фактор в решението на компанията да прекрати работата по новия Pixelbook, въпреки че е била в напреднала фаза.

От друга страна, така Google ще има повече ресурс да се концентрира в по-важните за нея категории – смартфони и умни часовници с Android. Компанията подготвя нови модели и за двете категории, чийто дебют се очаква след по-малко от месец. А и тя има практика да се връща към стари проекти, така че когато цялостната ситуация се подобри, няма да е изненада, ако Pixelbook се завърне с нови цели.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !