Google (отново) се отказва от AR очилата си

Стоян Ненов Последна промяна на 29 юни 2023 в 13:21 304 0

Google Glasses

Снимка Google

Google (отново) се отказва от AR очилата си

Gooogle е прекратила работата по своя проект за очила с добавена реалност (AR). Според източници на Business Insider компанията се е отказала по-рано тази година покрай съкращенията на служители и напускането на ръководителя на AR и VR отдела Клей Бавор. Технологичният гигант прекратява за трети път проект за очила за добавена реалност, като преди това два пъти се разделя с Google Glass.

Изданието твърди, че очилата са проект от 2020 г. след придобиването на North. Ранна версия на продукта била силно подобна на очилата Focals на North. Миналата година Google демонстрира друг прототип, Project Iris, който е бил по-късна версия на продукта. Компанията заяви, че ще започне постепенни тестове на устройството в реални условия, за да види не само как то се справя, но и да изучи реакциите на хората и да им помогне да свикват с продукта.

Още тогава изглеждаше, че очилата не разполагат с камери за следене на движението на очите и главата, а голяма част от кадрите са симулации. Затова е неясно дали Google реално е планирала да предложи очила с истинска добавена реалност и това е било само демонстрация, или компанията всъщност е имала друга идея за умни очила, подобни на тези на Meta, които се разработват заедно с Luxottica и се очакват на пазара през 2025 г.

Източниците на изданието допълват, че засега Google се е отказала от идеята да предлага собствени очила за добавена реалност. Вместо това компанията планира да предложи специализирани версии на Android – XR и micro XR. Първата ще е за шлемове, т.е. с повече функции и по-мощен хардуер. Втората ще е за очила – „по-лека“ и оптимизирана за по-слаб хардуер.

Служители на Google, запазили анонимност, казват, че обявеният през февруари проект между Samsung и интернет гиганта за XR (смесена реалност) шлем е една от първите стъпки в тази посока. Google ще осигури софтуера за устройството и проектът е „директен отговор“ на необявения по това време шлем за смесена реалност на Apple – Vision Pro. Служителите допълват, че Google иска да работи по същия начин и с други производители. Това ще е естествено продължение и на досегашната стратегия на Google с всички други устройства.

Очилата за AR обаче са по-различни от шлемовете за смесена реалност. Те са по-малки и по-леки устройства, които ще използват само добавена реалност, за да взаимодействат със заобикалящата среда и да предлагат интерактивни функции за потребителите.

Apple също работи и по такова устройство, но според последните слухове то е доста по-назад като фаза на разработка от Vision Pro. Компанията дори го е отложила за неопределено време, като се смята, че ще са нужни още поне 3-4 години работа преди да има продукт, който да може да представи. Разбира се, Apple не е коментирала темата официално.

Според Insider Google все още обмисля да предложи свой шлем. Окончателното решение не е взето. Самата компания също не е коментирала темата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !