Германски специалисти удвоиха плътността на енергията на литиевите батерии

Offnews Последна промяна на 25 август 2021 в 17:39 523 0

LP30

Учени от Германия демонстрираха нова литий-метална акумулаторна батерия с плътност на енергията 500 Wh/kg, което е двойно повече от плътността на енергията на съществуващите към днешен ден литий-йонни батерии. При това представеният прототип деградира съвсем бавно - той губи едва 12% от капацитета си след 1000 цикъла на зареждане и разреждане.

Германските специалисти са търсили решение на проблема относно ниската енергийна плътност на акумулаторна батерия с богатия на никел и беден на кобалт катод NCM88 и органичния електролит LP30. Въпреки, че катодът се е представил много добре от гледна точка на плътността на енергията, тази архитектура на батерията се е оказала нестабилна. В катода възникват пукнатини, в които прониква електролит, след което започва реакция, която разрушава цялата структура. И още, на анода се формира дебел литиев слой.

В този случай учените са избрали алтернативен вариант. Това е нов вариант на електролита LP30 - нелетлив йонен течен електролит (ILE), който не се самозапалва и не гори. Този електролит спира структурните дефекти в катода и защитава батерията от фаталните електрохимични реакции.

Направените тестове показаха, че плътността на енергията на тази батерия възлиза на 560 Wh/kg. Това може да се окаже един от най-важните етапи в развитието на електрическия транспорт., понеже плътността на енергията на съвременните литий йонни акумулаторни батерии достига 250-300 Wh/kg.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !