Германски и австралийски учени осъществиха пробив в създаването на квантови чипове

Offnews Последна промяна на 13 януари 2022 в 16:39 435 0

Atom by atom: new silicon computer chip technique opens up quantum computing construction possibilities

Благодарение на новата технология, разработен от екип учени от Германия и Австралия, квантовите компютри могат да станат много по-евтини и по-надеждни. Използва се нов подход, имитиращ създаването на традиционни изчислителни устройства, който дава възможност за създаването на големи модели от атоми, квантовите състояния на които е възможно да бъдат управлявани. Тази иновация може да доведе до създаването на изключително мощни квантови машини.

В новия метод се използват възможностите на атомно-силов микроскоп, оборудван с еластично рамо и конзола, която докосва повърхността на чипа с точност едва половин нанометър. Приблизително толкова е разстоянието между два атома в кристалната решетка на силиция. Изследователите са направили съвсем малък отвор в конзолата, през който фосфорен атом се удря в силициевия субстрат. Най-важният момент при тази технология е да се пресметне времето, през което точно един фосфорен атом ще попадне върху субстрата. След това конзолата се премества на следваща позиция.

Досега вмъкването на атоми в силиция бе един безконтролен процес, при който повърхността на чипа просто се бомбардира с помощта на фосфор атоми. Специалистите от университета на Мелбърн и техните колеги от научните институти на Германия представиха този нов метод, който дава възможност за изготвянето на квантови чипове. Той разкрива възможността предварително да се задава квантовата логика между големи масиви от отделни атоми, като високата точност се спазва при протичането на целия процес.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !