Facebook представи своите разширителни карти с атомни часовници

Offnews Последна промяна на 12 август 2021 в 17:57 188 0

CD21_391-Eng-Blog-Facebook-Time-Appliances-08

Всяко дигитално устройство, което обработва данни, трябва да знае точното време, което се използва например, за синхронизация на файловата система. Персоналните компютри в основни линии разчитат на Network Time Protocol - стандартният мрежови протокол за синхронизация на вградените часовници на компютрите при използването на мрежи с променлива латентност. Но поточната синхронизация на време в един голям клъстър от компютри дава възможност те да работят като едно цяло. Facebook усилено работи в това направление и миналата година представи собствен много по-ефективен аналог на синхронизатор по време - устройството Time Card, което изглежда като обикновена разширителна карта за стандартен компютър.

Компанията на Марк Зукърбърг съобщи, че в рамките на Open Compute Project е решила да публикува спецификациите на своите карти за синхронизация по време и сега всеки желаещ може да се възползва от тази документация и да създаде свои собствени аналогични устройства. Тяхната цена зависи от използваните компоненти и варира от 300 до 2000 щ. долара. Компанията Orolia, която вече продава тези електронни платки за синхронизация по време, изрази желание да създаде на базата на предоставените от Facebook спецификации свои собствени версии на Time Card.

Разширителните карти на Facebook синхронизират системното време с данните от сателитна система за навигация. Ето защо за работата на Time Card са необходими външни антени, които приемат сателитните сигнали. Във всяка една карта от подобен вид е поставен миниатюрен атомен часовник, като устройството сверява и анализира получените данни и ги използва за синхронизация на времето в компютърните системи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !