Facebook представи носимо устройство за четене на мисли и добавена реалност

Offnews Последна промяна на 19 март 2021 в 06:59 5715 0

Миналата година Facebook представи Project Aria, който ще й помогне да създаде очила с добавена реалност. Според визията на компанията, това устройство ще може да поеме много от функциите, присъщи сега за смартфоните – обаждания, търсения и прочие.

Сега Facebook демонстрира идеята как може да се използва техника, известна като електромиография. Тя може да открива нервни сигнали, движещи се през китката на ръката. Устройството ще има специални сензори и ще може да интерпретира тези сигнали и да ги преобразува в команди за управление на друго устройство или AR интерфейс.

"Това, което се опитваме да направим с невронните интерфейси, е да ви дадем възможност да управлявате машината директно, използвайки изхода на периферната нервна система - по-специално нервите извън мозъка, които предизвикват движение на мускулите на ръката и пръстите ви“ - каза Томас Риърдън, изпълнителен директор на Reality Labs на Facebook.

Едно от предимствата на такава система е, че EMG е толкова прецизна, че може да разбере движението на пръстите само от милиметър. Така няма да е нужно да ги движите, а само да имате намерението да го направите, посочва още компанията.

Тази прецизност може да направи управлението на AR интерфейси много по-бързо от това в момента. Засега обаче Facebook още прецезира настройките. Интерфейсът ще може да се адаптира въз основа на контекстна информация и това, което знае за вас. “Системата ще може да прави дълбоки изводи за това, което искате да направите в различни ситуации, според информацията, която решите да споделите за вас и заобикалящата ви среда” посочи Шон Келър, директор в Reality Labs.

Учените подчертават, че работата е в много ранен етап и всякакви устройства на потребителско ниво все още са много далеч. Има и други проблеми, които компанията трябва да разгледа, извън механиката и работата на AR контролера. Това са опасенията за поверителността, които винаги съпътстват работеща във Facebook AR платформа.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !