ЕС може да забрани 8K телевизорите от март 2023 г.

Павлин Луканов Последна промяна на 27 октомври 2022 в 16:32 1851 0

Samsung Neo QLED 8K TV

Снимка Samsung

Samsung Neo QLED 8K TV

Преминаването към резолюция 8K е сред големите надежди на производителите на телевизори да засилят продажбите си на нови модели, а и по-скъпи. Изглежда обаче, поне в Европа, тези планове могат да срещнат едно значително ограничение. Това е така ако през март догодина влезе в сила обновеният индекс за енергийна ефективност (EEI), с който на практика е възможно забраняването на продажбите на 8K телевизори.

Последното обновление на маркировката за енергийна ефективност е от март миналата година. След този процес много телевизори преминаха към най-ниския енергиен клас (G). От 1 март 2023 г. обаче влизат в сила още по-стриктни правила, включително по-ниско максимално ниво на консумация, което е разрешено за новите телевизори.

По време на тазгодишното издание на изложението за потребителска електроника IFA, Директорът за продуктова разработка в TCL за Европа, Марек Мачийевски, заяви, че ако това се случи ще е краят на 8K. От друга страна представители на Samsung споделят, че все пак ще е възможно да бъде постигната съвместимост със законодателството, но това няма да е лесно.

Към днешна дата OLED телевизорите могат да консумират малко повече от тези с LCD панели, а при microLED (вкл. 8K) има изключение, което позволява съобразяване само с максимално допустимите стойности. От март обаче това изключение ще бъда премахнато.

Има обаче и светлина в тунела, тъй като новите регулации все още не са одобрени финално. ЕС ще преразгледа EEI стойностите за 2023 г. до края на настоящата година. Това означава, че има шанс за преработка на предстоящите енергийни изисквания.

Другата добра новина за производителите е, че предстоящата регулация може да обхване само активния по подразбиране режим на картината. Така ако заводската настройка бъда направена за по-ниска консумация, с възможност за промяна от страна на потребителя, може да бъде заобиколено правилото. Това може да е сложно за прилагане, но пък производителите определено имат стимул да открият начин. Освен това при преминаване в по-енергийно интензивен режим ще трябва да бъде показвано предупреждение. Това вече се прилага от някои производители.

Чисто технологично 8K дисплеите използват повече енергия, което е очаквано. Все пак при тях има четири пъти повече пиксели спрямо 4K. Има обаче и разработки, които са насочени в тази насока и целят намаляването на консумацията. Това включва нови материали за течните кристали и нови режими на работа. Освен това се работи върху подобрения на задната плоча и по-ефективни процесори.

Тези нововъведения обаче изискват време за разработка и приложение, като следва да могат да бъдат произвеждани от актуалните съоръжения. Една от възможните мерки е представянето на планове за подобрения на консумацията пред ЕС, с което да се даде повече време за отговаряне на изискванията и отлагане на крайния срок. И на фона на това трябва да отбележим, че все още няма много и лесно достъпно съдържание в тази висока резолюция, като развитието и в тази насока не е бързо, макар и много смартфони вече да предлагат подобна опция за заснемане.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !