Джон Кармак предложи лесен начин за справяне с дефицита на видеокарти и конзоли

Offnews Последна промяна на 22 февруари 2021 в 10:38 6158 0

John Carmack Proposes a Way to Fight GPU & Console Shortages

Легендарният създател на култови игри Джон Кармак предложи лесен начин за справяне с дефицита на съвременните видеокарти и конзоли от ново поколение.

Популярното уеб издание Tom's Hardware сподели каква е идеята на Кармак: необходимо е от веригата за доставки да бъдат премахнати всички посредници, включително дистрибуторите и ритейлърите. Експертът предлага специално за този пазарен сегмент да бъде създадена прозрачна система за продажби чрез специализирани аукциони, в които купувачите могат да закупуват видеокартите и конзолите директно от производителите. По този начин продажбите ще бъдат по-ефективни и хардуерът по-бързо ще достига до потребителите при близки до препоръчваните от производителите цени.

видеокарти

Кармак напомни, че подобни аукциони и тържища са били организирани и в други пазарни сегменти, но компаниите, които контролират каналите за продажби, са успели да ги нивелират и те постепенно са изчезнали. Но в този конкретен случай аукционите от подобен вид могат да бъдат изключително полезни. Кармак предлага производителите да повишат дотолкова цените на своя хардуер, че да се покрият възникналите логистични разходи.

Идеята е, че това повишение на цените ще бъде прието добре от потребителите, тъй като цената на видеокартите и конзолите от ново поколение ще бъде далеч по ниска от цената, предлагана от различните онлайн магазини и особено от прекупвачите. Този механизъм за продажби би донесъл голяма полза както на потребителите, така и на производителите, понеже ще бъдат избегнати посредниците, които силно завишават цената на този вид хардуер.

видеокарти

Към днешен ден пазарът се задъхва от голямото търсене на графични карти, които се използват за добив на криптовалута. Много често прекупвачите закупуват цели партиди видеокарти, които след това продават при дори над двойно по-висока от препоръчаната от производителя цена. Методът на Кармак би елиминирал тази спекула.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !