Два екипа китайски учени едновременно съобщиха за постигнато квантово превъзходство

Offnews Последна промяна на 28 октомври 2021 в 17:31 261 0

Gaussian boson sampling

В света на изчислителната техника квантовото превъзходство означава квантовите компютри да демонстрират значително по-добри резултати от традиционните компютри. През последните две години редица компании обявиха за постигането на квантово превъзходство, но техните резултати предизвикаха само съмнения и критика от страна на конкурентите. В този случай два китайски екипа специалисти директно заявиха, че не може да има никакви съмнения в постигнатите от тях резултати.

В първия случай учените са използвали фотонния подход за създаването на квантов компютър. За решение на задача за оценка на вероятността те са използвали бозонен семплинг (gaussian boson sampling) като метод за анализ на изходните данни - сигналите, които са регистрирани с помощта на многоканален интерферометър. Броят на възможните резултати при използването на подобна технология достига 10 на 43-та степен.

Този квантов компютър е успял да реши предложената задача 10 на 23-та степен пъти по-бързо в сравнение с традиционен суперкомпютър.

Вторият китайски екип е разработил полупроводников квантов компютър с 66 кубита. В този конкретен случай са използвани 56 от тях. Въпреки това, устройството е успяло да изчисли вероятностна задача хиляда пъти по-бързо от най-мощният суперкомпютър в света.

И двата резултата демонстрират достигане на отдавна очакваното квантово превъзходство.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !