Делът на AMD на пазара за сървърни х86 процесори се завърна към нивото от 2006 година

Offnews Последна промяна на 10 май 2021 в 15:57 5740 0

AMD-EPYC-CPUs-1030x580

AMD бавно, но уверено увеличава своето присъствие на пазара на x86 съвместимите централни процесори. Според изчисленията на анализаторите на компанията Mercury Research, през първото тримесечие екипът на доктор Лиза Су е завзел от Intel още 1,8% от сървърния пазарен сегмент и по този начин е увеличил дела на компанията до 8,9%. За последен път AMD владееше подобен пазарен дял през второто тримесечие на 2006 година, когато Advanced Micro Devices предлагаше доста успешните процесори Opteron.

Да си припомним, че само преди две години AMD контролираше едва 2,9% от пазара на сървърните x86 процесори. Компанията на Лиза Су оказа силна конкуренция на Intel най-вече с помощта на чиповете EPYC от 2-ро поколение, които разполагат с до 64 ядра с архитектура Zen 2, а в средата на месец март компанията предложи на пазара техните наследници с микроархитектура Zen 3. В същото време Intel има проблеми в това направление. През първите три месеца на тази година доходът на процесорния гигант в сървърния сегмент спадна с 20% наведнъж.

Що се отнася до информацията за останалия пазар на x86 процесори - както десктоп, така и мобилни, експертите на Mercury Research споделят, че ще я публикуват следващата седмица.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !