Дефицитът на чипове достигна 30% и полупроводниковата индустрия влиза в криза

Offnews Последна промяна на 25 февруари 2021 в 16:47 6563 1

Global1

В последно време зачестиха новините от типа "графичните процесори не достигат", "намаляха продажбите на таблети", "централните процесори са недостатъчно". Това не са просто новини, а пряко отражение на реалната действителност, като ситуацията дори е по-зле, отколкото изглежда на повърхността. Според анализаторите, тези проблеми с пазара на полупроводникови компоненти ще продължат до края на тази година.

Основната причина за този дефицит е масовата цифровизация на всичко, което е възможно, масовият преход към онлайн услуги и отдалечената работа и онлайн обучението, силно увеличения интернет трафик и т.н. Оказа се, че полупроводниковата промишленост не е готова за пост-ковид реалността. В крайна сметка се получи глобален дефицит на пазара на чипове, който срива нормалната работа на редица отрасли - от автомобилостроенето до производството на лаптопи и промишлени системи.

Доколко сериозни са нещата?

Според данните на аналитичната агенция J.P. Morgan, доставките на полупроводникови компоненти в различните сектори на икономиката са с 10 до 30% по-ниски от потребностите на тези отрасли. За да може промишлеността да успее да увеличи своето производство достатъчно за да покрие търсенето, са необходими от шест месеца до една година. А това означава, че през този период от време ще има проблеми с доставките на различните компютърни устройства и системи, в които се използват полупроводникови чипове.

Според мненията на пазарните анализатори, причината за дефицита е, че под влиянието на COVID-19 пандемията всички и всичко се дигитализира, специалистите на голям брой компании работят отдалечено и по този начин нарасна търсенето на компютърна техника и съответно - на чипове. А промишлеността при цялото си желание засега няма възможност да увеличи обемите на производство.

Всичко това би могло бързо да премине, ако не бе задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай, която е още един фактор, който води до спад на производството.

И още, в Тайван, чиито фабрики произвеждат огромни количества чипове, непрекъснато възникват проблеми, свързани с природни кризи. Сред тях имаше тайфуни, наводнения и земетресения, а сега дори недостиг на вода. Водните хранилища в този регион са запълнени само до около 20%, което принуждава властите най-настойчиво да препоръчват на промишлените компании да намалят разходите си на вода със 7-11 процента. А без вода не могат да бъдат увеличени обемите на производство.

В крайна сметка, според информацията на Reuters, се е наложило компаниите TSMC и VIS да сключват договори за доставки на вода с помощта на големи цистерни, за да избегнат краткотрайните спирания на водата.

Производителите на полупроводникова продукция са си добре, ние сме зле

Да, може да се каже, че производителите на чипове се чувстват прекрасно - клиентите нямат край, а цените на полупроводниковите компоненти непрекъснато растат. През последната една година борсовият индекс PHLX Semiconductor, който показва мониторинга на курса на десетки акции на най-големите производители на чипове, рязко нарасна с 65%. В същото време индустриалният индекс S&P 500 се увеличи със 17%, а високотехнологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 43%.

Аналитичната компания Lopez Research дори заяви, че сега бушува "перфектната буря" и едва ли скоро можем да очакваме понижаване на този дефицит. Точно обратното, има вероятност полупроводниковата индустрия да навлезе в период на неконтролиран хаос.

Според експертите, ситуацията се влошава и от това, че сега се осъществява преход към нови по-тънки технологични процеси, които усложняват производството. Това също е една от причините, заради които производителите на електронни компоненти не могат много бързо да увеличат доставките.

Проблеми имат всички, които използват съвременни полупроводникови чипове в своята продукция. Така е и в автомобилната промишленост - гиганти като Nissan, Toyota и Volkswagen възнамеряват да намалят произвежданите от тях автомобили. Причината е, че липсват чипове за съвременните автомобили. Към днешен ден автомобилът вече не е обикновено транспортно средство, а високотехнологична компютърна система, образно казано - сървър на колела.

Поради дефицита на полупроводникови компоненти намаляват печалбите на автомобилните компании. Така например, печалбата на General Motors през първото тримесечие на тази година се очаква да намалее с 3,4%, а при Ford Motor - до 1,8 процента. А ако става дума за приходите, очаква се спад на брутния приход при първата компания до около 30% или около 2 милиарда щ. долара. При Ford този показател е 2,5 милиарда щ. долара. Очакванията са американските автомобилни компании да произведат 350 хиляди автомобила по-малко от предвиденото. А след това ситуацията ще се влоши още повече.

Всичко ли е изгубено?

Не съвсем, все пак самите производители на полупроводникови чипове много добре разбират проблема, а тъй като цената на тяхната продукция непрекъснато расте, напълно е възможно да бъде реализирана свръхпечалба, ако те започнат да продават все повече продукция. През последното тримесечие на 2020 г. всички планове бяха преизпълнени. И тази година тенденцията остава същата, като само обемите на производство ще растат още по-бързо. Именно такава ситуация очакват AMD, Intel, Qualcomm и другите производители на полупроводникови чипове.

Тъй като ситуацията остава сложна, а потребностите от чипове продължава да се увеличава, то и дефицитът за известно време ще продължи да расте. Тази пролет се очаква забавяне на доставките с немалките 14 седмици, че и повече. Но след това се очаква обратната тенденция.

Според Кристофър Роланд (Christopher Rolland), водещият финансов аналитик на компанията Susquehanna, сегашният дефицит за полупроводници е малко изкуствен. Не става дума за корпоративен сговор. Причината е, че редица големи компании изгубиха много, когато в края 2018 г. приключи първата криптовалутна треска. Тогава те нарастваха и нарастваха обемите на производство, понеже купувачите искаха все повече и повече. Но след това търсенето на тази продукция изведнъж спря, а нямаше как бързо да бъде намалено производството.

В крайна сметка в складовете се оказа маса никому ненужна продукция, която макар и бавно, но остаря, понеже пазарът на електронните компоненти е изключително динамичен. След това настъпи още по-сериозен спад, в резултат от който падна цената на акциите на повечето компании от полупроводниковия пазар. Това бяха компаниите Nvidia, Micron Technology, AMD и редица други.

Така че едва ли този път производителите просто така ще започнат да увеличават своето производство. Те най-внимателно следят ситуацията и се стараят да постигнат оптималния баланс между нуждите на пазара, собствените си възможности и рисковете за възникване на свръхпроизводство.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2021 в 17:38

[…"> TSMC. Възможно е тези графични карти да станат дефицитни, понеже в тях се използва GDDR6 памет, която не […">