CES 2023: Новата ера на дисплеите започва

Стоян Ненов Последна промяна на 10 януари 2023 в 09:18 1973 0

Samsung Slidable Flex Duet

Снимка Samsung

Samsung Slidable Flex Duet

Дисплеят е един от най-важните компоненти за повечето устройства. Именно чрез него те „комуникират“ с потребителя. Чрез дисплея той може да управлява устройството, да използва неговите функции и да консумира различно съдържание.

През последните десетилетия дисплеите се развиха значително, като качеството, което предлагат, е все по-добро. Това обаче не означава, че производителите все още не могат да намерят още начини да развиват технологиите. Най-голямото изложение за потребителска електроника в света беше миналата седмица в Лас Вегас и на него новите разработки при дисплеите привлякоха доста внимание.

И има защо. Подобренията са от различни компании и във всички аспекти на дисплеите. CES 2023 бе посетен от около 100 000 души, които разгледаха предложенията на над 3000 компании от 170 държави. Не е лесно да се отличиш в подобна среда, но новото поколение дисплеи успя да го направи. При това с няколко различни разработки.

Сгъваем по повече от един начин

Сгъваемите дисплеи са гореща тема от доста време. Обикновено те могат да се сгъват в една посока, но Samsung Display показа нова концепция – Flex Hybrid. Това е нов OLED дисплей, който може не само да се сгъва като книга по познатия начин, но друга част от него просто се свива чрез плъзгане.

Идеята е, че въпросният таблет може да бъде използван като „книга“, но когато потребителят се нуждае от още повече работна площ, може да плъзне едната му страна и да разгъне и останалата част от дисплея. Flex Slidable Solo и Duo са две различни версии на устройството. Първата има допълнително разгъваща плъзгаща се част само от едната страна, а Duo – от двете. В сгъната форма таблетът има 13-инчов дисплей, но в напълно разгъната, площта се увеличава до 17.3 инча. Така гледането на филми, играенето на игри, или просто по-продуктивната работа, ще е възможна навсякъде. Компанията обаче не казва дали ще пусне устройството в производство, като за сега то е само прототип.

Друга новост на Samsung Display е QD-OLED технологията, която вече има и изкуствен интелект и е изработена от нови материали. Те обещават по-голяма ефикасност и значително подобрение на картината, включително достигане на RGB яркост на цветовете от над 2000 нита. Вграденият изкуствен интелект пък събира информация за състоянието на всеки пиксел в реално време и прецизно управлява нивото на яркостта, за да се постигне максимален баланс между качество на картината и енергийна ефективност.

3D се завръща

Asus пък смята, че има потенциал в завръщането на 3D видеото. Затова компанията пусна два лаптопа – ProArt Studiobook 16 3D OLED и Vivobook Pro 16 3D OLED. И двата предлагат 16-инчови OLED панели, които позволяват гледане на триизмерно съдържание без нуждата от допълнителни очила.

Това са първите OLED лаптопи с подобна технология. Те са с много мощен хардуер, като ще са във високия ценови клас и няма да са по джоба на масовия потребител. Насочени са най-вече към дизайнери и други професионалисти, които често работят с 3D модели. Разбира се, ще могат да се използват и за 3D филми и игри. Цените на лаптопите не бяха обявени, като те се очакват на пазара още тази година.

Още по-ярките OLED-и на LG

LG също привлече внимание с множество новости при дисплеите. Сред тях е новото поколение OLED телевизори, включително 97-инчов модел, който ще е (почти) напълно безжичен.

Моделите са в серията M3, която също ще бъде във високия ценови клас. Телевизорът се нуждае само от кабел за електричество. Всичката останала комуникация от и за него ще се извършва безжично.

Серията G3 пък ще се отличи с до 70% по-голяма яркост спрямо предишните модели. Това ще е възможно заради нова архитектура за управление на светлината, както и подобрени алгоритми, които да я оптимизират още по-добре. Подобрена ще е и яркостта на серията Z3, в която телевизорите са с 8K резолюция. При тях яркостта ще е с 30% до 40% по-силна. LG по традиция не обявява цени на продуктите си по време на CES, като това ще стане по-късно тази година, когато излязат на пазара.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !