CEA и C12 работят върху създаването на гигантски квантов процесор

Offnews Последна промяна на 26 март 2022 в 09:52 451 0

CEA sees future in waferscale quantum computing chips

Френската компания C12 Quantum Electronics съвместно с института CEA-Leti разработва нов тип квантов процесор с размер колкото една стандартна полупроводникова пластина. Съвместната работа е много успешна и първият работещ прототип трябва да бъде представен през 2024 година.

Изследователският център CEA-Leti вече натрупа солиден опит в създаването на нови технологии на класически полупроводникови продукти, както и в създаването на кубити на базата на въглеродни нанотръби. Съчетаването на най-новите CMOS технологии и иновационни методи дава възможност за създаването на мащабируеми квантови процесори с размер стандартна 200 мм полупроводникова пластина.

Квантовите битове (кубитите) на C12 Quantum Electronics се базират на въглеродни нанотръби без дефекти. Липсата на дефекти многократно повишава точността на квантовите операции и води до масовото търговско производство на квантови процесори и квантови системи. В същото време кубитът на компанията C12 Quantum Electronics е единичен електрон, поставен във вакуума на въглеродната нанотръба, като квантовите свойства на този електрон се изразяват чрез неговия спин.

Нещо подобно използват Intel и редица други компании, които в качеството на кубити използват електрони или йони, хванати в електромагнитен капан. Но основният момент при C12 Quantum Electronics е създаването на гигантски по размери квантов процесор с многобройни кубити.

На сегашния етап партньорите са успели да създадат необходимите вериги за калибриране на кубитите, техния контрол и прочитането на техните квантови състояния.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !