Бразилия глоби Apple с 2 милиона щатски долара за продажбите на iPhone без зарядни

Offnews Последна промяна на 21 март 2021 в 10:32 6160 0

Apple Fined $2 Million in Brazil for Selling iPhones Without Chargers

В уеб пространството се появи информация, че агенция Procon-SP за защита на потребителите в Бразилия, е постигнала налагането на глоба на Apple в размер на 2 милиона щ. долара. Причината е, че в комплектите на iPhone-те не са поставени зарядни устройства, а това нарушава местния закон за защита правата на потребителите.

Интернет изданието macrumors добавя, че още през месец декември миналата година агенция Procon-SP официално е уведомила Apple, че продажбата на смартфони без зарядни в комплекта е нарушение на бразилските закони. Отговорът на Apple е бил, че повечето потребители вече си имат зарядни и няма смисъл от поставянето на още едно зарядно в комплекта, понеже това е вредно за околната среда.

След налагането на глобата Procon-SP заяви, че Apple трябва да уважава, разбира и спазва законодателството на Бразилия, както и нейните институции за защита правата на потребителите. И още, глобата е наложена не само заради това, че в комплекта няма зарядно, а и за това, че американската компания заблуждава клиентите по повод водоустойчивостта на iPhone. Така например, iPhone 12 е сертифициран, че може да бъде потапян във вода на дълбочина до 6 метра за до 30 минути, но това просто не е вярно. А и Apple отказва да ремонтира iPhone, които са се повредили под въздействието на водата.

Apple има право да обжалва.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !