Bloomberg: Apple вече тества iPhone с UCB-C порт

Offnews Последна промяна на 16 май 2022 в 06:52 737 0

Iphone

Слуховете, че Apple се готви да премине от своя собствен Lightning порт към USB-C за iPhone, придобиват още по-реални очертания. Според доклад на Bloomberg, компанията вече тества прототипи на iPhone с USB-C, който вече използва в MacBook и iPad, за да отговори на предстоящото законодателство на ЕС.

Разбира се Apple не потвърждава официално това твърдение, но източници на Bloomberg твърдят, че освен това компанията работи по адаптер, който ще позволи на бъдещите iPhone да работят с вече наличните аксесоари, предназначени за Lightning порт. Това най-вероятно е адаптер Lightning – USB-C, който ще се включва в порта на телефона.

В доклада на Bloomberg обаче се посочва, че промяната няма да настъпи преди 2023 година. Въпреки, че този ход не веднъж е бил обект на шеги сред потребителите, той би имал и своите предимства.

По-широко достъпният стандарт е малко по-голям от Lightnong, но може да осигури по-бързи скорости на зареждане и прехвърляне на файлове. Освен това промяната може да направи по-лесен живота на потребителите, които вече използват други устройства с USB-C порт, като унифицира зареждането на всички джаджи с един кабел.

Мотивацията на Apple за тази промяна най-вероятно се крие в подтогвяния от ЕС закон, който ще задължи всечки производители да доставят устройствата си с единен стандарт на зареждане на територията на съюза. От своя страна Apple печели много от лицензирането на собствения си Lightning стандарт на производители на аксесоари от трети страни, но пък би увеличила разходите си многократно, ако се налага да произвежда специално издание iPhone с USB-C за Европа.

Слуховете сочеха, че за да избегне прехода компанията работи върху iPhone изцяло без портове, но за съжаление дори и това да е истина, явно той няма да се материализира в реален продукт навреме, за да отговори на новите изисквания на ЕС.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !