Август ще е месецът на сгъваемите флип смартфони

Нови модели ще бъдат представени от традиционните играчи в тази ниша - Samsung и Motorola

Павлин Луканов Последна промяна на 25 юли 2022 в 11:10 8439 0

Samsung Flip

Снимка Samsung

Samsung Flip

От появата на сегмента смартфони със сгъваеми екрани, отчитаме постоянен ръст на доставките. Неизменен лидер в това отношение през изминалите години е Samsung, която към момента развива две линии устройства, Galaxy Z Fold и Galaxy Z Flip, които се различават по типа сгъване, хоризонтално и вертикално.

През миналата година южнокорейците отчитат 300% ръст на доставките спрямо 2020 г., което очаквано е впечатляващо, но и базата не е особено висока. По данни на Samsung, доставките ѝ през 2021 г. са достигнали почти 10 млн. броя, а 70% от тях са в серията Flip, която се оказва по-привлекателна за потребителите.

Samsung с поредния си модел

През август Samsung ще представи и следващото поколение, Galaxy Z Flip4 и Fold4. Първият от тях не се очаква да донесе кой знае какви подобрения спрямо предшественика си. Според слуховете той ще заложи на новия флагмански мобилен чипсет Snapdragon 8+ Gen 1, както и на малко по-голяма батерия. Дизайнът до голяма степен ще бъда запазен, но ще има подобрения в механизма за сгъване и ще има по-тънки рамки около екрана.

Към момента конкуренцията в сектора на сгъваемите смартфони е значително ограничена, като единствено Huawei може да се похвали с по-сериозни постижения. При моделите с хоризонтално сгъване компанията предлага модела P50 Pocket, който изпъква с премиум дизайн и параметри, включително и в камерата, с което останалите подобни попълнения не могат да се похвалят. При него обаче липсват услугите и приложенията на Google, както и 5G свързаност, което поне на този етап не може да бъде определено като значителен минус.

Motorola отвръща на удара

Друг играч, който пропусна 1-2 години е Motorola, която обаче съвсем скоро ще се завърне в играта. На 2 август компанията ще представи новия си Razr 2022 в Китай. Този път Motorola също ще заложи на параметри от висок клас, като се очаква моделът да използва Snapdragon 8+ Gen 1, а не чипсет от серия 7хх както при предходните два модела.

Основният екран може да е AMOLED с диагонал 6.7 инча и честота на опресняване 120 Hz, а външният панел ще е 3-инчов. Освен това ще има двойна основна камера с 50MP сензор и 13MP с ултраширокоъгълен обектив. По отношение на дизайна, най-значителната промяна може да е в премахването на така наречената брадичка под екрана. Паметта може да е в комбинация от 12GB RAM и до 512GB за файлове. Цената за Европа е възможно да е от 1149 евро (2250 лева).

За сравнение, такава беше и цената при премиерата на Galaxy Z Flip5 (256GB). Дебютната цена на Huawei P50 Pocket в България пък беше 2799 лв. Определено секторът все още се характеризира с високите си цени, но това е очаквано заради ограничената конкуренция и сложния дизайн на устройствата. Очакванията са, че през идните години с навлизането на повече играчи, може да има навлизане и в по-ниски ценови сегменти, което пък е възможно да стане и чрез използване на параметри от среден клас в някои отношения. Август обаче определено ще е интересен с премиерите на Galaxy Flip4 и Razr 2022.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !