Асоциация “Обединено дрон общество” започва национална кампания за дрон безопасност

Александър Александров Последна промяна на 16 юни 2023 в 20:50 220 0

Обединено Дрон Общество
Обединено Дрон Общество

Асоциация ”Обединено Дрон Общество” обяви старта на националната си информационна кампания за дрон безопасност. Инициативата беше представена на провеждащия се в момента Drone Expo форум в Интер Експо Център София.

Целите на кампанията включват стимулиране на безопасната употреба на летящи дронове, предоставяне на образователни ресурси и обучения за сегашни и бъдещи водачи, както и подпомагане на националните органи в разработването на регулации, насочени към гарантиране безопасността на полетите на безпилотните летателни апарати. За своя мисия организаторите на кампанията приемат насърчаването на развитието на дроновете като полезен инструмент в различни области, като същевременно се гарантира безопасността на хората, опазването на имуществото и околната среда.

“Националната информационна кампания за дрон безопасност е много важна за бъдещето на дрон индустрията в България. Успешното й провеждане ще гарантира от една страна създаването на среда за употребата на дроновете по безопасен и отговорен начин, а от друга – устойчивост на инвестиционния климат в сектора” – споделя Антон Пулийски, основател и председател на Управителния съвет на ”Обединено Дрон Общество”.

Той допълва, че в рамките на инициативата ще бъдат проведени множество събития за повишаване осведомеността, както и обучения за безопасно ползване на дронове. В добавка, ще бъдат подготвени публично достъпни информационни ресурси и материали, които ще се разпространяват с помощта на партньорската мрежа.

Кампанията е подкрепена от много организации, сред които представители от администрацията, гражданския сектор, бизнеса и академичните институции. Водещи партньори са Асоциация “Обединено Дрон Общество”, ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация”, ДП “Ръководство на въздушното движение”, Федерация по Авиомоделизъм, както и няколко от най-големите университети в България.

В академичен аспект се очаква, кампанията да подпомогне научните изследвания и разработки, свързани с дроновете и тяхното интегриране с други нововъзникващи технологии, като изкуствен интелект (AI), роботи, интернет на нещата (IoT) и други. Тя ще има своя принос и в областта на администрацията чрез подобряване на комуникацията на държавата с всички заинтересовани страни и чрез създаването на балансирано национално регулиране – пазещо обществения интерес и даващо възможност за развитие на иновативни решения.

Организаторите очакват в социален аспект, кампанията да повиши осведомеността и знанията на гражданите, което да допринесе за подобряване на безопасността на дроновете в общественото пространство, използвани за хоби и развлечение. В икономически аспект, кампанията ще насърчи развитието на дрон индустрията в България и ще предостави нови възможности за привличане на международни инвестиции за нови бизнеси и иновации, категорични са организаторите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !