ARM чиповете могат станат ненужни: Китай представи собствената процесорна архитектура LoongArch

Offnews Последна промяна на 17 април 2021 в 09:44 5431 0

3A5000

Китайският производител на чипове Loongson Technology официално представи създадената от нулата собствена процесорна архитектура Loongson Architecture или LoongArch. Това е изключително важна стъпка в развитието на китайската полупроводникова индустрия. Досега компанията Loongson бе един от основните поддръжници на MIPS архитектурата, но китайската компания се отказа от работещата в тази област своя дъщерна компания Wave Computing, когато тя премина към RISC-V.

Важно е да се отбележи, че процесорната архитектура LoongArch е разработена абсолютно от нулата и няма нищо общо с ALPHA, ARM, MIPS, POWER, RISC-V и х86. Това обяви независима компания, която извърши проверката на новата китайска архитектура. Според представения отчет, Loongson е създала свой собствен дизайн на процесорните инструкции, форматът на тези инструкции, тяхното кодиране и режимите на адресиране.

Нещо повече, това съвсем не е просто теоретична процесорна архитектура. На Loongson се базират 12 nm процесори Loongson 3A5000 и 3C5000. Първият чип разполага с четири процесорни ядра, работещи с тактова честота 2,5 GHz, и е предназначен за използване в обикновените персонални компютри. Вторият процесор е сървърен, има 16 ядра и възможност за обединяването на до 16 чипа на една дънна платка. Продажбите и на двата процесора ще започнат в края на това лято.

Представените на партньорите тестови образци на процесора 3A5000 демонстрират отлична ефективност и производителност. И още, в тях е интегрирано хардуерното транслиране на процесорните команди от другите архитектури (най-вероятно х86 и ARM), което дава възможност за стартиране на обикновените операционни системи без да се налага тяхното прекомпилиране.

По този начин Китай може да избегне американските санкции, няма да плаща патенти за използването на чужди архитектури и навярно ще залее целия свят с евтини процесори, които поддържат х86 и ARM архитектурите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !