Apple ще спре продажбите на най-новите си часовници

Стоян Ненов Последна промяна на 20 декември 2023 в 11:48 1074 0

Apple Watch

Снимка Apple

Apple ще спре продажбите на най-новите си часовници

Apple обяви, че ще спре продажбите на Apple Watch Series 9 и Ultra 2 още тази седмица, съобщава 9to5Mac. Причината е забрана на американската Комисия по международна търговия (ITC), която е на път да влезе в сила от 25-ти декември.

Apple е решила да спре продажбите на двата часовника по-рано – още този четвъртък. Решението засяга само продажбите на устройствата в САЩ. Те ще продължат да се предлагат във всички останали страни, както досега.

Въпросната забрана на ITC е издадена още на 26-ти октомври т.г. Тя е следствие на заведено дело срещу Apple от страна на компанията Masimo. Тя обвинява Apple, че е нарушила патентите ѝ във функцията за измерване на насищането на кръвта с кислород чрез двата модела на часовника. Битката между двете компании е от доста време, като ITC потвърди съдебно решение от по-рано т.г.

В момента тече 60-дневен период за последен преглед от страна на администрацията на Белия дом. Американският президент Джо Байдън е поредна инстанция, като има право да наложи вето на решението. Срокът му изтича на 25-ти декември, но досега няма индикации от Белия дом какво ще бъде решението. Затова Apple казва, че ще предприеме по-сигурен ход и превантивно спира продажбите по-рано, за да не се окаже в ситуация, в която нарушава забраната на ITC.

Компанията допълва, че в случай, че забраната влезе в сила, ще положи максимални усилия тя да е максимално кратка и да върне устройствата в продажба възможно най-бързо. Един от вариантите е да пусне софтуерна актуализация, която да деактивира функцията в американските устройства. Каквото и да предприеме, Apple уверява потребителите, които вече са си купили Apple Watch Series 9 или Ultra 2, че техните функции няма да бъдат ограничавани и ще могат да продължат да използват устройствата си пълноценно стига да са купени преди 25-ти декември или в случая, преди 21-ви, когато ще бъдат спрени продажбите в САЩ.

Забраната не засяга и по-старите модели на Apple Watch, както и всички потребители извън САЩ. Решението на ITC забранява на Apple да внася устройствата-нарушители в САЩ, но позволява покриването на гаранциите, сервизирането и ремонтирането на вече продадените бройки.

Трудно е да се прогнозира какво ще се случи. Ако забраната влезе в сила, Apple ще може да я обжалва в апелативен съд. Тя казва, че ще подаде документи още на 26-ти декември, ако това се случи. Обжалването обаче не отлага влизането в сила на забраната. Apple категорично отрича обвиненията на Masimo и допълва, че забраната на продажбите няма да се отрази по никакъв начин на Masimo, тъй като нейните устройства не са конкуренти. Masimo вижда нещата по друг начин. Компанията коментира по-кратко: „Решението на ITC изпраща силно послание, че дори и най-голямата компания в света не е над закона“.

Двете компании се съдят от няколко години. Досега споровете са били за 17 патента на Masimo, като 15 от тях са били обявени за невалидни. Освен това компанията е загубила и друго дело с обвинение, че Apple е злоупотребила с търговски тайни. Дори преди да се стигне до делото със жури, съдията отхвърли 5 от 10-те обвинения с аргумент, че няма достатъчно доказателства. А 6 от 7-те членове на съдебното жури са отхвърлили и останалите пет, но тъй като в САЩ е нужно решенията да се взимат с единодушие, делото беше анулирано и предстои да бъде преразгледано.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !