Apple ще деактивира функцията за измерване на кислорода в кръвта на Apple Watch в САЩ

Стефан Николов Последна промяна на 16 януари 2024 в 15:18 1261 0

Apple Watch

Снимка Apple

Apple ще деактивира функцията за измерване на кислорода в кръвта на Apple Watch в САЩ

Apple възнамерява да деактивира функцията за измерване на кислорода в кръвта на Apple Watch в САЩ, за да заобиколи забраната на Комисията по международна търговия на Съединените щати (ITC), наложена поради патентния спор с медицинската компания Masimo. Съдебните документи по делото показват, че корпорацията вече е подготвила модифицирани версии на смарт часовника.

Граничната служба на САЩ определи, че промененият дизайн на продуктите на Apple излиза извън обхвата на решението на ITC. Тези промени обаче се състоят само в изключването на сензора за измерване на кислорода в кръвта от тези устройства. По този начин Apple изглежда ще може да възобнови продажбите на Apple Watch Series 9 и Watch Ultra 2.

ITC потвърди нарушението на патента на Masimo от страна на Apple през месец януари миналата година. През октомври регулаторът доста изненадващо издаде заповед, с която забрани на Apple да продава и изнася редица модели Apple Watch поради нарушения на два патента на Masimo, свързани с технологията за измерване на нивата на кислород в кръвта. Два месеца по-късно корпорацията бе принудена да спре продажбите на двата модела смарт часовници и в САЩ.

Премахването на технологията за измерване на кислорода в кръвта от страна на Apple Watch е много отчаян ход. Инженерите на компанията са работили усърдно по актуализацията на софтуера, която би променила приложението за измерване на нивото на кислорода в кръвта и неговите алгоритми по начин, който би заобиколил забраната, без да деактивира самата функция. Но пълното деактивиране на функцията вероятно е било най-бързият начин да се избегне повторното налагане на забраната за продажба.

Изданието 9to5mac предполага, че Apple окончателно ще деактивира функцията за мониторинг на кислорода в Apple Watch Series X на фона на патентния спор.

Корпорацията поясни, че актуализираните ѝ продукти по никакъв начин не включват функцията за измерване на кислорода в кръвта. В момента Апелативният съд на САЩ все още разглежда основанието за забраната на продажбите на Apple Watch. ITC разкритикува опита на компанията да оспори решението, като отбеляза, че вече е признатата за виновна и сега търси какъвто и да било начин, за да продължи да нарушава заявените патенти.

Документите до Апелативния съд разкриват, че Apple е подготвила Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2, от които са изключени функциите за измерване на кислорода в кръвта. Wall Street Journal от своя страна сподели, че корпорацията вече е започнала да изпраща модифицираните модели смарт часовници в американските магазини за търговия на дребно, но все още не е известно кога устройствата ще започнат да се продават.

16 януари беше крайният срок, в който страните могат да подадат в съда възраженията си срещу или в подкрепа на взетото решение. След това апелативният съд на САЩ окончателно ще вземе решение дали да спре забраната на Apple Watch за целия период на обжалване на първоначалното решение на ITC от страна на корпорацията от Купертино. ITC вече изрази своето несъгласие с искането на Apple.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !