Apple ще бъде принудена да продава iPhone заедно с адаптер за зареждане в Бразилия

Offnews Последна промяна на 03 декември 2020 в 06:32 4347 0

No-charger-or-EarPods-in-slim-iPhone-12-box

Както вече знаете, Apple премахна адаптера за зареждане и слушалките от комплекта на iPhone, но след като през октомври беше съобщено, че компанията трябва да продължи да доставя своите смартфони с EarPods във Франция поради местните закони, сега нещо подобно ще се случи и в Бразилия. Щатът Сао Пауло реши, че Apple трябва да продава новите iPhone със захранващ адаптер.

Решението беше съобщено от Folha de S.Paulo и потвърдено от Procon-SP, публичната агенция за защита на потребителите в щата. Всъщност агенцията е поискала разяснения от компанията относно премахването на адаптера за захранване още през октомври, настоявайки тя да докаже, че премахването му няма да навреди на потребителите и какви са реалните ползи за околната среда. В отговор Apple е потвърдила аргументите си, че повечето потребители вече имат съвместимо зарядно и, че решението ще намали въглеродните емисии.

Според Procon-SP обаче, захранващият адаптер се счита за съществен компонент за използването на продукта, а продажбите без него са в нарушение на Бразилския кодекс за защита на потребителите. Агенцията твърди, че компанията не е предоставила достатъчно доказателства, че изваждането на устройството от комплекта на iPhone ще помогне на околната среда и не е гарантирала, че ще предлага същата техническа поддръжка на потребителите, закупили адаптер от трети страни. Така Apple е изправена пред интересно решение, тъй като в противен случай я грози глоба в Бразилия. Въпреки, че прецедентът е изключителен за Сао Пауло, националният секретар на потребителите в страната обмисля да принуди гиганта да продава iPhone в комплект със зарядно в цялата държава. Няма да е изненада и, ако други държави последват примера на Франция и Бразилия, изисквайки от Apple да включи аксесоарите в кутията на своите смартфони.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !