Apple работи върху свои собствени 5G чипове

Offnews Последна промяна на 22 ноември 2021 в 07:22 595 0

iPhone

Apple проектира свои собствени чипове след представянето на А4 през 2010 година. Изминаха много години от дебюта на iPhone 4, но компанията продължава да представя нов чипсет всяка есен. Въпреки успеха, който тези чипове постигнаха, Apple продължава да разчита на дистрибутори от трети страни за определени части, като модемите, използвани за свързване на телефона към мрежата на оператора.

Това обаче може да се промени съвсем скоро, тъй като нови доклади сочат, че компанията работи върху свои собствени 5G модеми. Слуховете за това всъщност не са нови, те се въртят от месеци. По-рано този месец Qualcomm съобщи на своите инвеститори, че очаква да достави само 20% от 5G модемите на Apple през 2023 година. Спекулира се, че останалите 80% ще дойдат директно от гиганта.

Нов доклад на Digitimes сочи, че 2022 година всъщност ще е последната, в която Qualcomm ще доставя 100% от 5G чиповете, от които Apple се нуждае за своята гама iPhone. Същите източници твърдят, че компанията ще започне да използва модемни чипове за 5G базова лента, проектирани вътрешно след тази година. Не е ясно дали 20%, които се очаква да достави Qualcomm, ще са предназначени за iPhone от начално ниво през 2023 година. Възможно е компанията да се застрахова за райони, където модемът й не се поддържа.

Едно от ключовите неща, на които трябва да обърнем внимание в този доклад, е твърдението, че изграденият от Apple 5G модем няма да бъде интегриран в чиповете от А серията, които в момента тя използва за iPhone. Това е забележително, защото много други производители се стремят да направят точно обратното.

Докладът не посочва причината, заради която Apple смята да се откаже от директната интеграция, вно ще бъде интересно да видим какво в крана сметка ще направи компанията. При това промените се очакват съвсем скоро – през 2023 година.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !