Apple призна, че iPhone 15 Pro прегрява, решението е лесно

Стоян Ненов Последна промяна на 02 октомври 2023 в 17:43 738 0

iphone 15

Снимка Zana Latif/Pexels

Apple призна, че iPhone 15 Pro прегрява, решението е лесно

Дебютът на iPhone 15 Pro и Pro Max беше преди по-малко от месец, а от по-малко от две седмици смартфонът се продава. Още в началото обаче ентусиазмът на първите му притежатели беше охладен… всъщност, беше наженен твърде много.

Оказа се, че двата топ модела имат неприятен проблем – прегряват лесно. Социалните мрежи изобилстват с оплаквания на потребители, които казват, че смартфоните им прегряват, на моменти дори стават толкова горещи, че не могат да бъдат държани в ръка, съобщава CNET.

Оплакванията на потребителите оформят два конкретни сценария. Първият е, че iPhone 15 Pro и Pro Max започват да загряват осезаемо при пускането на приложение като Instagram или Uber. Няма нужда приложението да се използва активно, нужно е просто да е отворено на дисплея.

Другият казус е при инсталирането на самия iOS 17. Той беше забелязан, след като потребители обновиха по-стари устройства като iPhone 14 Pro и Pro Max. Те също са започнали да работят по-топли отпреди. Това води мнозина до заключението, че съответно и iPhone 15 Pro и Pro Max също работят на по-висока температура от нормалната.

В крайна сметка се оказват прави. Apple е изпратила становище до няколко американски медии, включително CNET и CNBC, в което коментира казуса и потвърждава, че проблем има.

„Идентифицирахме няколко условия, които може да накарат iPhone да работи по-топло от очакваното. Устройството може да се усеща по-топло през първите дни след инсталация или реставриране на данните, заради увеличената активност на фонов режим. Също така открихме бъг в iOS 17, който засяга някои потребители и ще бъде адресиран със софтуерна актуализация. Друг проблем засяга някои скорошни ъпдейти на приложения на трети лица, които претоварват системата. Работим с разработчиците на тези приложения за корекции и те вече са в процес на разпращане“, казва компанията.

Тя не казва срок, кога всички актуализации ще бъдат налични за потребителите. Apple коментира, че ъпдейтите няма да влошат производителността на iPhone, а само ще решат казусите с претоварване на операционната система.

Компанията допълва, че проблемът не е хардуерен и по никакъв начин не касае компонентите и структурата на телефона. Тя казва, че титаниевите корпуси на двата най-нови Pro модела дори намаляват загряването, тъй като материалът спомага за по-доброто охлаждане на компонентите.

Apple съобщава още, че известно загряване на устройствата е нормално, особено, когато са по-натоварени или пък се зареждат с по-мощно зарядно. Компанията казва, че във всички случаи досега използването на iPhone 15 Pro и Pro Max е безопасно. Ако устройството достигне твърде висока температура, то ще изведе предупреждение на екрана и ще каже на потребителя да го остави, за да се охлади.

Въпреки проблема, интересът към двата модела изглежда остава висок. Пред някои магазини на компанията се образуват опашки. Apple и преди е имала казуси с нови модели на iPhone, като обикновено ги решава сравнително бързо.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !