Apple представи своя най-мощен процесор за компютри досега

Стоян Ненов Последна промяна на 31 октомври 2023 в 15:14 700 0

Apple M3 chip

Снимка Apple

Apple представи своя най-мощен процесор за компютри досега

Apple представи новото поколение на своите процесори за настолни и преносими компютри. То идва с три модела – M3, M3 Pro и M3 Max. И трите споделят много общи технологии, като M3 Max е лидерът на гамата и съответно ще е най-мощният от всички. Apple казва, че това е „най-напредналият“ процесор за компютри досега.

И трите модела са произведени по 3-нанометрова технология. Компанията твърди, че това са първите процесори за компютри, които използват този процес. Чрез него могат да се внедрят повече транзистори в по-малко пространство, което увеличава изчислителната скорост и подобрява енергийната консумация на чипа.

Очаквано, най-голям интерес привлича M3 Max. Топ моделът ще има 16 ядра – 12 за висока производителност и 4 за ефикасност, т.е. по-икономични. Процесорът има 92 млрд. транзистора и може да работи с до 128GB обща памет. Към него има и 40-ядрен графичен процесор, който поддържа ray tracing, динамичен кеш и има нова архитектура за по-голяма ефикасност. Apple казва, че М3 Max ще е с до 80% по-бърз спрямо CPU-то на M1 Max и с до 50% по-бърз от M2 Max. При графичната обработка, М3 Max ще се справя с 50% по-добре от M1 Max и до 20% от M2 Max.

M3 Pro ще има 12 ядра – по 6 за производителност и енергийна ефективност. Той разполага с 37 млрд. транзистора и може да работи с до 36GB памет. Графичният процесор е 18-ядрен. Моделът ще е с до 20% по-бърз от M1 Pro за CPU натоварвания и с до 40% при графичните. Подобрението спрямо М2 Pro е 10%.

Основният процесор М1 ще е с 25 млрд. транзистора и поддържа до 24GB памет. Той е с 8 ядра – по 4 от двата вида. Съответно е с 35% и 20% по-бърз от М1 и М2. Графичният му процесор е 10-ядрен и с 65% и 20% по-бърз от М1 и М2.

И трите чипа използват 16-ядрен невронен модул, като поддържат и AV1 декодиране. Apple казва, че те са и по-добри за околната среда, като помагат на компанията да постигне своята цел до 2023 г. целият ѝ бизнес, включително жизнения цикъл на всяко устройство да е въглеродно неутрален.

Всеки от процесорите е насочен към различна аудитория. M3 Max е за професионалисти, които разработват сложни AI алгоритми, графики, анимации и т.н. Процесорът ще е от полза и за обработка на видео с най-висока резолюция, казва още Apple. Той ще се предлага и за лаптопи в серията MacBook Pro, като компанията обещава и един от най-дългите животи на батерията за преносим компютър от професионален клас.

M3 Pro е за потребителите, които се нуждаят от повече мощност от средното. Той е подходящ за обработка на големи снимки с висока резолюция, рендериране и др. Стандартният М1 е за масовия потребител, като ще осигурява нужната производителност за всички ежедневни задачи и дори за игри. Apple казва, че Myst например ще има „невероятно реалистично осветление, сенки и отражения“.

И трите процесора ще са налични с новото поколение компютри от сериите MacBook Pro и iMac. Apple представи нови модели и от двете серии, които използват различните чипове на М3. Всички те ще са налични от 7-ми ноември т.г. в 27 държави, а Apple приема поръчки още сега.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !