Apple представи новите си смартфони, сред които е и титаниевият iPhone 15 Pro

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 12 септември 2023 в 21:52 374 0

Apple iPhone 15 Pro

Снимка Apple

Apple представи новите си смартфони, сред които е и титаниевият iPhone 15 Pro

Септември е сезонът на „ябълките“ за технологичните фенове. Това е месецът, в който Apple представя своята основна серия смартфони iPhone за годината. За настоящата 2023 г. технологичният гигант показа два модела iPhone 15 – базова версия в два размера и Pro такава, също в два размера.

Като дизайн те не се отличават значително от смартфоните на компанията от последните няколко години. Apple все повече залагат на сигурно и не променят много външния вид. Голямата разлика отново е при iPhone 15 Pro – като алуминиевата рамка е заменена от титаниева. Тази сплав се използва изключително рядко за изработването на смартфони и е по-често срещана при умните часовници.
Другата голяма промяна е наложена на Apple донякъде насила. Това е замяната на досегашния Lightning жак с USB Type-C, каквото е изискването на Европейския съюз за всякаква нова потребителска електроника.

Основните iPhone 15 и 15 Plus

Базовият модел iPhone 15 и iPhone 15 Plus поемат повечето характеристики от миналогодишната Pro версия. Те получават т.нар. Dynamic Island – интерактивна черна лента в горния край на екрана, която скрива селфи камерата. Тя си променя размерите в зависимост от уиджета, който я използва. Може да бъде от насоки на навигацията, през песен на музикално приложение и др. Тази екстра върви с OLED екрана на iPhone 14 Pro.

Основните модели също така получават подобрения в камерите. Основният сензор вече е 48MP, който е дублиран с 12MP телефото. По-големият брой мегапиксели и сравнително отличния софтуер на Apple вдигат възможностите за снимане на iPhone 15. Подобренията се виждат, както в детайлите на стандартните, така и при нощните кадри.

Разликата между iPhone 15 и iPhone 15 Plus е в размера на екрана. Първият модел е с 6.1-инчов дисплей, а вторият – с 6.7 инча. Цените започват от 799 долара за iPhone 15 и 899 долара за iPhone 15 Plus при 128GB място за съхранение.

Титаниевият iPhone 15 Pro

Големите промени отново са запазена територия за Pro версията. Тази година Apple залага на нов корпус от титан за iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. Другата промяна е добавянето на нов бутон – т.нар. Action Button. Той заменя бутона за изключване на звука (т.нар. Ringer Switch), но по подразбиране е настроен точно за тази функция.

Новият процесор A17 Pro е запазен за iPhone 15 Pro, като включва изцяло преработени графични ядра, с които се добавя възможността за поддържане на Ray Tracing. Подобрения има и при камерите, не толкова в мегапикселите, колкото в добавянето на призма при телефото сензора. Тя увеличава възможностите за оптично приближение и се използва от години в други премиум Android модели. Apple доразработват своя софтуер за обработка на изображенията и процеса на снимане, нещо, с което винаги са били сред лидерите.

Интересна функция е т.нар. Standby режим. В него, смартфонът показва изчистена информация на екрана в хоризонтално положение. Закачено на поставка, устройството може да се използва като настолен часовник или дисплей, докато не се използва или пренася от потребителя.

Разликите между iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max отново е в размера на екраните, като те са пак 6.1 инча срещу 6.7 инча. Цените се запазват спрямо миналогодишните. Новият iPhone 15 Pro започва от 999 долара при 128GB място за съхранение, докато Pro Max версията тръгва от 1199 долара за 256GB версия. Предварителните поръчки започват от 22 септември в САЩ, като е възможно около тази дата да започнат и тези в България от големите телекоми.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !