Apple планира да използва животоспасавяща функция, присъща на смартфоните Pixel

Offnews Последна промяна на 02 ноември 2021 в 07:32 222 0

iphone-13-og-2021

В някои от своите телефони Pixel Google предлага функция, наречена Car Crash Detection. Когато устройството установи, че сте участвали в автомобилна катастрофа, вибрира и пита на глас и на екрана дали имате нужда от помощ. Тогава имате 60 секунди да отговорите – за да се обадите на спешния номер, трябва да кажете “Спешен случай” или да натиснете бутона два пъти. Високоговорителят ще се включи автоматично. Сега Apple се кани да добави тази функция в своите iPhone.

Информацията идва от The Wall Street Journal. Изданието съобщава, че функцията може да бъде добавена към iPhone и Apple Watch следващата година, според някои документи. Функцията ще използва технология за сензор за движение, подобна на тази, използвана в Apple Watch, за да може часовникът да открива кога потребителят е паднал – т.нар. Fall Detection.

Функцията работи много подобно на описаната по-горе, като часовникът може да се обади на службите за спешна помощ или на контактите, зададени предварително и да съобщи местоположението на собственика си. Apple добави в iOS 15 и функция, която измерва колко стабилно ходи потребителя и дали може да падне някъде през следващата година.

Освен сензорите, вградени в устройството, откриването на катастрофи ще разчита и на акселерометъра на iPhone, който може да определи дали телефонът се държи в портретна или пейзажна ориентация и да коригира екрана според нуждите. За да установят катастрофа, сензорите ще търсят внезапен скок в гравитацията или “g” сили. Според документите, компанията може да промени времето за реакция или в крайна сметка да не пусне функцията изобщо.

В доклада се посочва още, че Apple тества тази възможност като анализира данните, изпратени до нея анонимно от потребителите на iPhone и Apple Watch. Повече от 10 милиона предполагаеми катастрофи на превозни средства са били открити от устройствата на гиганта, като над 50 000 от тях са довели до обаждане на спешния номер. Тези данни са използвани от компанията за подобряване на алгоритъма, който използва в разработката на функцията.

Както вече отбелязахме, Google вече предлага такава функция в своите телефони Pixel, а в App Store има приложения, които могат да направят същото, чрез използване на изкуствен интелект и данни за местоположението. Ако бъде пусната, функцията за откриване на катастрофи ще е само още една от животоспасяващите възможности на устройствата на Apple.

Освен тази за откриване на падане в Apple Watch, часовникът предлага още мониторинг на сърдечния ритъм, който вече се е доказал в не един случай. Освен това часовниците предлагат ЕКГ, която следи сърдечния ритъм и открива предсърдно мъждене. Най-новите модели имат сензор за измерване на насищането с кислород на кръвта, а се говори, че компанията ще добави и глюкомер.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !