Apple може би работи върху ново зарядно за множество устройства

Offnews Последна промяна на 30 ноември 2021 в 07:09 175 0

Apple-AirPower-alternatives

През март 2019 година, 562 дни след представянето й, Apple сложи край на своята безжична подложка за зареждане AirPower. За съжаление AirPower така и не достигна до потребителите, но оттогава слуховете, че компанията работи върху друго подобно устройство не спират.

През март 2020 година Джон Просър обяви, че Apple изгражда прототип на аксесоар за зареждане, опитвайки се да преработи намотките вътре в подложката, за да се справят с топлината, генерирана от продукта. Седем месеца по-късно обаче, отново в свой туит Просър обяви, че всички прототипи и тестове на AirPower са били изтрити от графика на Apple за 2021 година и добави, че според неговите източници, Apple надали някога повече ще се заеме с проекта.

Основният проблем на AirPower беше една от амбициите на компанията, която се надяваше подложката да може да зарежда множество устройства, без да изисква те да са поставени на определено място, за да съответстват на бобината в самата нея. Apple се надяваше да използва припокриващи се бобини, за да постигне този ефект, но при тестовете често се получаваше прегряване.

Сега обаче, в седмичния си бюлети Power On, Марк Гурман от Bloomberg посочва, че вярва, че Apple работи върху ново устройство за безжично зареждане на къси и дълги разстояния. Той добавя също така и, че компанията се стреми към бъдеще, където основните й устройства ще могат да се зареждат взаимно. Всъщност реверсивното зареждане не е нещо ново и вече съществува при някои модели с Android, които могат да споделят батерията си с други устройства, поставени на гърба им.

Подновяването на проекта за безжична подложка за зареждане би могло да е в резултат на това, че европейското законодателство изисква всички устройства да преминат към USB-C стандарт за зареждане. Apple обаче не желае да се раздели със своя Lightning порт и съответно пред нея стои един единствен вариант – да направи устройствата си изцяло безжични.

Всъщност идеята за iPhone без портове не е нова. Подобни слухове са се появявали не веднъж, но се говореше, че това ще изисква някакъв вид диагностична безжична система, която да подпомага ремонта и възстановяването на устройството. Наскоро Apple излезе с такава система за Apple Watch Series 7, а сега се говори, че компанията работи по аналогичен вариант за възстановяване на данни от телефон без порт, което може да е началото на перхода към подобни устройства MagSafe.

Каквато и да е причината за подновяване на работата по AirPower, можем само да се надяваме, че този път Apple ще постигне резултати, отговарящи на собствените й критерии за качество и устройството най-сетне ще достигне до потребителите. А може би то ще постави и началото на серия нови продукти без портове.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !