Apple иска да запази стабилни доставките на iPhone и може да вдигне цените на Pro моделите

Павлин Луканов Последна промяна на 26 юли 2023 в 08:36 308 0

iPhone 14 Pro

Снимка Apple

Apple иска да запази стабилни доставките на iPhone и може да вдигне цените на Pro моделите

Apple изглежда има големи очаквания за следващото си поколение смартфони iPhone 15. Нови неофициални данни сочат, че компанията изисква от подизпълнителите си да произведат 85 млн. броя устройства от бъдещата серия през настоящата година. Това е грубо колкото миналата година, но е на фона на цялостен спад в доставките на смартфони в световен мащаб.

Целта на компанията е да запази стабилни доставките си въпреки икономическата несигурност, като дори може да увеличи приходите си. Това ще е възможно чрез повишаване на цените на Pro моделите в новата серия. Ако погледнем към пазара за смартфони като цяло, Apple и конкурентите на компанията, се борят за продажби при рязък спад в потребителското търсене на електроника, включително смартфони, но и други устройства.

Потребителите, но и корпорациите, отлагат покупките заради повишаващите се цени и други фактори. Производството на Apple се следи отблизо, тъй като компанията има много голямо въздействие върху технологичния сектор. Големи компании като Samsung, TSMC и Foxconn зависят от поръчките на Apple и това има директно влияние върху приходите им. Междувременно през 2018 г. Apple заяви, че няма да публикува данни за доставките на различните си устройства, като част от опита за изместване на фокуса на инвеститорите към по-предсказуеми раздели, като App Store.

Интересно е да припомним, че през настоящата година компанията намали очакванията си за продажбите на идните базови модели с около 2 млн. броя заради производствени предизвикателства с CMOS сензори, но това е компенсирано с увеличаване на заявките за по-скъпите модели.

Изглежда има и по-незначителен проблем с екраните за новите модели, но според индикациите той трябва да бъде отстранен до седмица/две и няма да има осезаемо влияние върху цялостното производство. Предходни данни сочеха, че първоначалните заявки за новото поколение смартфони може да е за между 83 и 85 млн. броя до края на годината.

Прогнозата до 85 млн. броя е по-ниска спрямо предходните две години, които бяха с по 90 млн. бройки. Тогава обаче тези цели не бяха постигнати заради недостиг на чипове и в последствие на удължените мерки срещу коронавируса в Китай. Добрите резултати на компанията обаче са в рязък контраст с част от конкурентите ѝ в екосистемата на Android.

Доставките на смартфони намаляват осем тримесечия поред, включително с 8% през второто тримесечие на настоящата година. Сред засегнатите по-сериозно са китайските производители vivo и Xiaomi. Компанията за пазарни анализи Counterpoint Research отчита спад от 2% в доставките на Apple през изминалото тримесечие, но пазарният ѝ дял се покачва до 17% заради продължаващия ръст в търсенето на по-скъпи устройства.

При всички положения изгледите са за по-високо търсене на бъдещите iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, а това в комбинация с повишената цена ще доведе до ръст в приходите на компанията от Купертино. Има и очаквания за някои иновации, които допълнително ще разграничат Pro попълненията с останалите два модела, iPhone 15 и iPhone 15 Plus.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !