Android получава допълнителни защити при кражба на смартфона

Стоян Ненов Последна промяна на 16 май 2024 в 17:43 696 0

Remote Lock

Снимка Google

Изкуствен интелект ще следи информацията от сензорите и ще разпознава, когато някой грабне внезапно устройството от ръцете на потребителя и започне да бяга

Смартфоните често са обект на кражби, защото са малки, но скъпи. В опит да направят устройствата все по-непривлекателни за крадците, ИТ гигантите добавят най-различни системи за сигурност. Google внедрява още нови защити, които ще са налични постепенно от тази година за всички притежатели на устройства с Android 10 или по-нова версия.

Компанията разказва първо за мерките, които имат за цел да откажат крадците. Една от тях е, че вече няма да е толкова лесно устройството да бъде форматирано и върнато към фабричните настройки. Процесът ще може да бъде завършен само чрез допълнително въвеждане и потвърждаване на името и паролата на основния потребителски профил в Google, с който смартфонът е бил използван.

Android ще увеличи отложеното във времето активиране или промяна на определени настройки като изключване на „Намери устройството“, смяна на ПИН код или други чувствителни функции. Също така, промяната на тези настройки ще изисква допълнителна верификация, така че ще направи устройството по-трудно за препродажба или използване със същия профил.

Това също не е подходящо за крадците, тъй като тогава смартфонът ще може да бъде проследен от уебсайта на Android през профила на собственика. И също през този сайт, притежателят на устройството ще може от разстояние да го блокира, включително и през телефона на приятел.

Android ще има и нови защити в случай на кражба. Изкуствен интелект ще следи информацията от сензорите и ще разпознава, когато някой грабне внезапно устройството от ръцете на потребителя и започне да бяга, да кара колело или дори да шофира. В такъв случай устройството веднага ще заключи дисплея.

След кражбата потребителят има възможност да използва и функцията Remote Lock. Тя позволява заключване на устройството чрез набиране на телефонния номер и потвърждаване на идентичността през всяко устройство. За целта обаче трябва да е предварително активирана на смартфона.

А ако крадецът се опита да „скрие“ телефона като му махне SIM картата или го държи офлайн, тогава Offline Device Lock ще заключи устройството автоматично. Същото ще се случи и при достатъчно на брой неуспешни опита за въвеждане на паролата. Google не уточнява подробностите, а казва, че алгоритъмът ще следи за признаци, че устройството е откраднато и ще активира функциите според съответната ситуация и преценка.

Всички тези функции ще станат достъпни с актуализация през Google Play Services. Това означава, че дори и устройствата, които са по-стари и вече не получават ъпдейти от своите производители, ще могат да ги инсталират. Процесът по разпространението им вече започна, но ще отнеме няколко месеца докато достигне всички съвместими смартфони и таблети.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !