Android 14 вече е достъпен за смартфоните Google Pixel, а скоро и за всички

Стоян Ненов Последна промяна на 06 октомври 2023 в 14:23 1469 0

Android 14

Снимка Google

Android 14 вече е достъпен за смартфоните Google Pixel, а скоро и за всички

Google спази традицията и заедно с дебюта на новото поколение смартфони от серията Pixel пусна и обновената версия на Android. Тя е Android 14 и отново има и име на десерт – този път екзотично звучащото Upside Down Cake.

За разлика от преди, Google не поставя особен акцент над кодовото име и популяризира новата версия с далеч по-практичното и семпло – Android 14. Платформата се разработва от около година, като първата бета версия беше пусната през февруари т.г.

Сега тя е напълно готова, като очаквано, първоначално ще се предлага за смартфоните от серията Pixel на Google. Съвместими са всички модели от Pixel 4A и по-нови. Google казва, че в рамките на тази година и Samsung, OnePlus, Xiaomi, vivo, Realme Sony, Nothing и останалите производители ще започнат да пускат актуализации до Android 14 за избрани от тях смартфони. Логично, всеки производител сам решава за кои смартфони да предложи актуализацията и кога.

Android 14 не идва с кардинални промени в начина си на работа. Но ще предложи доста по-дребни новости, които трябва да подобрят цялостното взаимодействие с платформата. Разбира се, изкуственият интелект също започва да навлиза в Android, но засега с по-ограничени стъпки, които изглежда по-скоро искат да подготвят потребителите за по-големите иновации по-натам.

Android 14 внася малко новости в камерата за всички устройства. Поддръжката на Ultra HDR изображения вече става налична за всички. Смартфоните, които имат нужния хардуер, ще могат да се възползват и от увеличаване на изображението с оптично качество в рамките на самия сензор, без нужда от допълнителна оптика. В камерата ще има вградени и допълнителни функции, например сканиране на документи, касови бележки и други текстове. Подобрена е и системата за нощни снимки.

Друга по-голяма новост е повечето възможности за персонализация на заключения екран. Потребителите ще могат да избират различни дизайни на заключения екран с повече теми, формати на часовника, цветове и т.н. Тук роля ще има и изкуствения интелект, който ще може да помага на потребителя да подбира въпросните елементи, както и да генерира изцяло нови фонови изображения на базата на указанията, които потребителят въвежда.

Android 14 обещава и повече сигурност и контрол над личните данни. Приложението Health Connect вече е внедрено в Android 14, като е централно място за съхранение на данните за здравето и всичко ще се криптира в рамките на телефона. Така дори и Google няма да има достъп до тях и те ще могат да се използват само от здравните приложения, които потребителят е избрал и им е дал изрично разрешение. Android 14 ще предупреждава потребителите и когато дадено приложение споделя данни за местоположението им с трети лица.

Платформата ще има и повече функции за достъпност. За хората с увредено зрение ще има подобрена виртуална лупа, която ще е по-лесна за използване и с повече функции за настройка на увеличението. Увеличението ще е по-интелигентно, като няма да увеличава шрифтове и текст, които вече са достатъчно големи, а само елементите, които трябва да достигнат същото ниво.

Android 14 ще предложи и по-добро взаимодействие и управление със съвместими слухови апаратчета. Ще се поддържат и повече опции за аудио и визуални известия за потребители с различни потребности.

Android 14 вече може да се изтегля от съвместимите телефони на Pixel. Останалите ще трябва да почакат още малко.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !