AMD Ryzen 7 5800X3D подлежи на овърклок чрез увеличаване на опорната честота

Offnews Последна промяна на 16 април 2022 в 10:49 469 0

amd-ryzen-5800x3d-am5-1

AMD отмени забраната за публикуване на ревюта на Ryzen 7 5800X3D и веднага започна да се появява нова информация за този чип. Според Advanced Micro Devices, това е най-бързият процесор за игри, което като цяло се потвърждава от бенчмарковете на различните технологични издания. В игрите AMD Ryzen 7 5800X3D успешно се конкурира с процесори като Intel Core i9-12900K(F) и Core i9-12900KS, въпреки че има специфични задачи, в които този процесор е малко по-бавен.

Един от недостатъците на Ryzen 7 5800X3D е липсата на овърклок. Процесорът не поддържа овърклок нито ръчно, нито автоматично чрез Precision Boost Overdrive. Официално собствениците на новия чип имат възможност само да увеличат честотата на оперативната памет и шината Infinity Fabric.

https://youtu.be/O0gbfvJDsv4

Но специалистите в тази област намериха начин да заобиколят това ограничение от страна на AMD. Геймърският флагман на "червените" много добре се клоква чрез повишаване на опорната честота (BCLK). За да бъде направено това е необходима по-специална дънна платка с външен тактов генератор, каквато е например флагманската MSI MEG X570 Godlike или ASUS ROG Crosshair VIII Extreme.

Оказа се, че чрез повишаването на BCLK честотата процесорът може стабилно да работи при 6-7 GHz. И още, след повишаването на BCLK процесорът автоматично покачва своята тактова честота до 4,8-4,9 GHz, като по спецификации максимумът е 4,5 GHz. Необходимо е и качествено водно охлаждане, понеже при използването на евтини решения температурата на чипа лесно достига 90 градуса по Целзий.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !